Bildcollage med illustration till vänster föreställande att naturlandskap med en bropylon, till höger ett foto av en ordförandeklubba

Behovet av effektiva transporter i norra Sverige lyfts under Järnvägsforum Norr

2024-04-18 14:29

Det är dags för det årliga Järnvägsforum Norr att ta plats återigen, den här gången 18–19 april i Sundsvall. Järnvägsforum norr är ett event där flertalet relevanta aktörer deltar och eventet har fullt fokus på infrastruktur. Samarbetet Botniska korridoren, där Region Västernorrland ingår, är medarrangör.

2024 är året då infrastrukturpolitiken står i centrum. I höst kommer regeringen att lägga fram sitt förslag om hur infrastrukturpolitiken ska se ut under perioden 2026–2037. Samtidigt pågår en industriboom inom grön omställning utan motstycke i norra Sverige. Detta och mycket annat kommer att diskuteras när beslutsfattare, företagsledare och opinionsbildare möts i Sundsvall.

Nordligt samarbete för att förbättra förbindelserna mellan norra Sverige och Europa

Samarbetet Botniska korridoren är ett gemensamt arbete mellan sju regioner (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Örebro) som tillsammans utgör två tredjedelar av Sveriges yta. Samarbetets mål är att stärka transportinfrastrukturen och förbättra förbindelserna mellan norra Sverige och övriga Europa, samt knyta samman norra Skandinavien, genom att ta fram ett gemensamt förslag till hur infrastrukturen kan byggas ut. Under forumet kommer viktiga frågor för samarbetet att lyftas fram.

- Vi inom Botniska korridoren har växlat upp och accelererat vårt påverkansarbete gentemot EU och nationell nivå den senaste tiden. Regeringen har tillsatt flera utredningar som belyser behoven i norr, och vi kan konstatera att diskussionerna om hur infrastruktur ska finansieras och byggas har blivit allt intensivare. Vi ser nu fram emot givande diskussioner under dagarna med Järnvägsforum Norr, säger Jonny Lundin (C) ordförande Botniska korridoren och tillika ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västernorrland.

Den gröna omställningens potential hotas av ineffektiv infrastruktur

Järnvägen i de nordligaste regionerna är i stort behov av upprustning och utbyggnad samtidigt som vi befinner oss i en stark investeringsvåg i landets nordligaste regioner. Många menar att den gröna omställningen hotas om inte staten kan matcha näringslivets rekordstora investeringar med kraftfulla investeringar i infrastrukturen. Trycket ökar också nu med anledning av vårt inträde i NATO. 

- Inom samarbetet Botniska korridoren förväntar vi oss att regeringen tar höjd för att stomnätskorridoren ska kunna byggas ut i snabb takt, säger samarbetets verksamhetsledare Henric Fuchs, tillika strateg på Region Västernorrland. Vi kommer fortsätta att ha nära samtal och dialog med regeringen, riksdagens ledamöter, Trafikverket och andra relevanta aktörer för att säkerställa utbyggnaden av järnvägen. Det är helt avgörande att nödvändiga beslut fattas och att finansiering säkras. Järnvägsforum Norr är en arena där vi kan föra fram våra ståndpunkter, avslutar Fuchs.

Järnvägsforum norr (jarnvagsforumnorr.se)


Tillbaka till toppen