Hans Olov Furberg, rektor på Hola folkhögskola, med föreläsarna Helena Bodin, Liv Helene Willumsen och Maria Nordlund
Hans Olov Furberg, rektor på Hola folkhögskola, med föreläsarna Helena Bodin, Liv Helene Willumsen och Maria Nordlund

Välbesökt Kulturarvsdag på Hola folkhögskola

2017-08-09 13:17

Kulturarvsdagen på Hola folkhögskola den 8 september lockade många besökare. Extrastolar fick tas fram när "I spåren av Trolldomsprocesserna" stod på programmet.

Tre föreläsningar av i tur och ordning Liv Helene Willumsen, Helena Bodin och Maria Nordlund följdes av lunch och en avslutande frågestund. Föreläsarna berättade om häxprocesserna i Sverige och Norge på 1600 talet och hur de påverkade vår historia.

Vi tackar Liv Helene, Helena och Maria för mycket intressanta föreläsningar!

Fakta om föreläsarna:

Liv Helene Willumsen är professor i historia vid Institutet för historia och religionsvetenskap, Universitetet i Tromsø – Norges arktiska universitet. Hennes expertområde är trolldomsprosesserna i Skottland och Finnmark. Hon har doktorgrad i historia (2008) från University of Edinburgh i ämnet och har publicerat en rad artiklar och böcker. Liv kommer att föreläsa om trolldomsprocesserna i Finnmark och arbetet med Steilneset Minnested i Vardø.

Helena Bodin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms Universitet samt arbetar vid Newmaninstitutet i Uppsala med teologiska kulturstudier som ansvarsområde. Helena kommer att föreläsa om hur synen på häxprocesserna har förändrats under historien och hur böcker och läsekonsten har påverkat historieskrivningen.

Maria Nordlund är arkeolog och museipedagog vid Länsmuseet Murberget i Härnösand. Hon är en av de mest kunniga om trolldomsprocesserna i Västernorrland och arbetar med att levandegöra historien för en ung generation i sitt pedagogiska arbete. Maria kommer att föreläsa om häxprocesserna i Torsåker och om folktron under 1600-talet.

Kontakta oss

Hola Folkhögskola

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Folkhögskolevägen 5
870 52 Nyland
Telefon: 0612 856 01

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-08-09 13:17