Premiär för ny utbildning med Höga Kusten i fokus

2018-01-09 15:50

Friluftsliv och företagande – Höga Kusten. Så heter den helt nya utbildning som precis startat på Örnsköldsviks folkhögskola. Tio förväntansfulla deltagare skall under 23 veckor lära sig om entreprenörskap, friluftsliv, lokalhistoria, guidning i natur och vildmark och mycket mer. Allt för att man skall få en bra grund för olika jobb inom besöks- och turistnäringen – eller för att starta eget.

Kursansvarige Tobias Markusson är full av förväntan.

- Det här kommer att bli jättebra ur flera aspekter. Till sommaren kommer vi att ha ett inspirerat gäng människor som är redo för att berika turistnäringen i Höga Kusten. Kanske blir några också nya kommuninvånare – precis som jag själv. Sen är det såklart positivt för skolan och regionen med en ny utbildning som lockar deltagare från hela Sverige. Som sagt - vi kommer bidra till att lyfta Höga Kusten på många olika sätt.

Tobias är uppvuxen i Dorotea och efter studier i Umeå bar det av till Örnsköldsvik och Örnsköldsviks folkhögskola. Nu bor han mitt i stan med sambon Caroline och två hundar. 

- Helt perfekt. Vi bor centralt men har ju vildmarken och Höga Kusten inpå knuten. Vi har ju till och med lodjur mitt i stan, skrattar han. 

Richard Kulin gör sina första dagar på Friluftsliv och företagande - Höga Kusen

En av deltagarna som gjort ett stort geografiskt skutt för att gå utbildningen är Richard Kulin. Richard är 28 år och uppväxt i Eskilstuna men har bott i Göteborg de senaste 15 åren. Han hittade utbildningen på nätet och bestämde sig helt enkelt för att testa något nytt. 

- Jag var lite trött på hektiska jobbdagar och gamla rutiner. Jag jobbade i restaurangbranschen och det blir väldigt mycket tider och scheman som man måste förhålla sig till. Jag kände att jag ville göra något helt annat som stod i total kontrast till det jag gjort tidigare och jag gillade upplägget på den här utbildningen. 

Trots att Richard är utbildad nätverkstekniker och fascinerad av alla slags tekniska prylar och system så känner han att det bor en naturmänniska i honom.

- Jag hoppas och tror det, skrattar han. Jag är verkligen sugen på att se vad som finns på ”andra sidan”. Jag känner att jag vill jobba mycket utomhus och med människor.

Vi önskar Richard och alla andra deltagare välkomna till oss på Örnsköldsviks folkhögskola och till Höga Kusten såklart!