Estland ordförande i Europeiska unionens råd

2017-06-30 12:43

Den 1 juli tar Estland för första gången över ordförandeklubban i Europeiska unionens råd och efterträder därmed Malta som innehaft uppdraget det första halvåret 2017.

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, i dagligt tal ministerrådet, roteras på halvårsbasis och den första juli tar Estland för första gången över ordförandeklubban och efterträder därmed Malta.

Det medlemsland som innehar ordförandeskapet ska driva rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt, säkra kontinuiteten i EU:s agenda samt se till att medlemsstaterna samarbetar.  

Den estniska agendan för de kommande sex månaderna innefattar följande prioriteringar:

  • En öppen och innovativ europeisk ekonomi
  • Ett tryggt och säkert Europa
  • Ett digitalt Europa med fri rörlighet för data
  • Ett inkluderande och hållbart Europa

Efter Estland kommer Bulgarien att ta över ordförandeskapet den 1 januari 2018 följt av Österrike den 1 juli 2018. Sverige har innehaft ordförandeskapet två gånger: första halvåret 2001 och andra halvåret 2009.

Läs mer om det estniska ordförandeskapet här.

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-06-30 12:43