Fler svenskar är för EU

2017-06-08 16:19

Andelen svenskar som är för ett EU-medlemskap har vuxit. Personer som sympatiserar med Liberalerna tenderar till att också vara de som stödjer mest EU- och eurofrågan.

Under det senaste halvåret har svenskarnas stöd för EU-medlemskapet ökat från 50,3 till 54, 5 %, enligt den opinionsundersökning som den Statistiska centralbyrån; SCB, utför en gång i halvåret. De nya sifforna presenterades igår, 7 juni, och det är den näst högsta ökningen under en halvårsperiod sedan undersökningarna startades. Anledningen till att fler svenskar är för EU är att allt färre säger nej till ett EU-medlemskap och färre personer delar åsikten ”vet inte”.

stastisitk

Frågan som ställdes löd: "Är du i huvudsak för eller mot det svenska medlemskapet i EU eller har du ingen bestämd åsikt?"Källa: SCB

Stödet för att Sverige ska införa euro som valuta har ökat något men samtidigt är motståndet fortfarande stort. Över 70 % av de tillfrågade vill behålla svensk krona som valuta. Tittar man på partisympati är de som stödjer Liberalerna mest positiva inför svenskt EU-medlemskap och svenskt införande av euro. Personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna är de som är mest negativa inför EU och eurofrågan.  

Läs mer om SCB: s opinionundersökning här!

/Jennifer Eriksson   

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-06-08 16:19