Förslag till ny nationell transportplan 2018-2029

2017-09-12 12:14

Trafikverket har nu överlämnat sitt förslag till ny nationell transportplan för perioden 2018-2029 till regeringen. Planen går nu ut på remiss och beslut väntas under våren 2018.

Så kom det till slut. Den 31 augusti presenterade Trafikverket sitt förslag till ny nationell plan för transportsystemet för perioden 2018-2029 med en finasiell ram på 622,5 miljarder kronor.Förslaget innehåller åtgärder som ska bidra till att skapa ett effektivt och hållbart transportsystem både för individer och företag.

I förslaget ryms satsningar på Nya Ostkustbanan med 6555 miljoner kronor och på anslutande banor med 1306 miljoner, däribland en stor satsning på Mittbanan; Sundsvall-Ånge på 189 miljoner.

– Det är ett imponerande arbete som Trafikverket presenterar. Det är ett jättelikt pussel som ska läggas och många motstridiga intressen som ska balanseras. Vi hade givetvis helst sett att ännu flera etapper på Ostkustbanan och snabbare genomförande hade funnits med i planen, men samtidigt är vi glada över att Trafikverket nu tydligt visar att ett dubbelspår på Ostkustbanan är en av de viktigaste satsningarna i den nationella planen. Totalt satsar man 6 555 miljoner på sträckan, säger Peder Björk som är ordförande för Nya Ostkustbanan, samt kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Trafikverket upprättar förslaget till nationell plan för transportinfrastruktur utifrån infrastrukturproposition och direktiv från regeringen. Nu går förslaget ut på remiss fram till den 30 november. Regeringen fastställer sedan den nationella planen vilket väntas ske under våren 2018.

Läs mer om förslaget på Trafikverkets hemsida.

Läs Nya Ostkustbanans första analys av förslaget här.

/Lotta Rönström

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-09-12 12:14