Vi tackar för oss!

2017-06-09 13:29

Skratt, politik och vänner för livet: det beskriver bäst vår termin här på Mid Sweden European Office.

De första veckorna på Mid Sweden European Office kan närmast beskrivas som: Att gå in i en informationsvägg där Google snabbt blev din bästa vän. EU-djungeln är snårig och det kan vara svårt att hålla reda på skillnaden mellan Europeiska rådet och Europarådet. Frågor som ”Kan man heta Markku Markkula?” och ”Var hittar man egentligen Coreper-agendan?” har dykt upp men den största av dem alla: ”Är vi Arktis nu!?” Och ja, det är vi. I alla fall enligt EU.  

Efter vår tid här på Mid Sweden känns det som att vi är så mycket mer än bara praktikanter. Från dag ett har vi känt oss som kollegor till vår chef Zofia och handläggare Lotta. Dagarna på kontoret har varit fyllda med skratt och givande konversationer. Vi har arbetat med Mid Swedens prioriterade områden och vi kan med stolthet säga att genomslaget utav kontorets kommunikation är större än tidigare. (Så följer du oss inte på sociala medier så gör det! @midsweden)

Att flytta till ett annat land kan innebära utmaningar rent språkmässigt och det måste erkännas att vår franska i princip sträcker sig till ”Je voudrais un croissant s’il vous plaît”. Men vi har upptäckt att ett glatt humör och ett bonjour kommer man långt på – och så en del engelska på det. Däremot har det varit intressant att upptäcka att de största kommunikationsmissarna inte har varit mellan oss och belgare utan… NORRMÄNNEN! I lunchrummet på Avenue Palmerston har vår norska avancerat från att endast förstå russebuss till att nu följa med i hela konversationer. Men frågan är om inte den största utmaningen för oss har varit att prata långsamt så att vi inte tappar bort våra norska vänner på Mid Norway European Office mitt i en mening.

Men hur är det att bo i Bryssel? Vi funderar på om det inte är kontrasternas huvudstad. Ta våra bostäder som exempel: antingen finns det ingen värme inomhus eller så är det tokvarmt. Aldrig lagom, vilket är en aning jobbigt om man är från Sverige. Ett annat exempel: våfflorna är gigantiska men man serverar världens minsta kaffe. Ett tredje exempel är att på söndagar är allt stängt och igenbommat men resten av veckan pulserar staden av liv. Men i förvirringen har vi alltid kunnat gå tillbaka till vår vänskapskrets, Minireg. Praktikanterna på de andra svenska regionkontoren och SKL har utgjort grunden till att vi även har haft ett fullspäckat schema vid sidan av jobbet. Tillsammans med dessa människor har vi haft chansen att besöka en rad EU-institutioner, Nato och häftiga personer.

 

Och det är klart att det känns, att vi idag gör vår sista dag här på Mid Sweden European Office. Det har varit en otroligt lärorik termin, fylld med så många skratt och roliga ögonblick (som den där gången när vi blev intervjuade i ukrainsk tv på lunchen). Men inget av det här hade varit möjligt om inte Zofia och Lotta trodde på oss från första början och gav oss det egna ansvar som vi har haft under praktikens gång. Idag är vi, kanske inte riktigt experter än, men väldigt insatta i EU:s policys gällande energi, miljö- och klimat. För att inte prata om sammanhållningspolitik och transportfrågor.

Tack Zofia och Lotta för allt!

/Jonnifer
- Ja, det är så vi kallar oss nu.

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-06-09 13:29