#102735

Tandvård (eller brist på den)

Hej!
Jag har försökt få tid på min egen folktandvård i Matfors och tydligen så tar de inte emot nya "kunder".
Jag är skriven i Matfors men flyttade in från en annan landskap för ett antal årsen så jag har har inte varit inne i tandvården i Medelpad

Jag kan alltså inte får hjälp om det inte är akut, så jag ska alltå avvakta tills det är så illa att jag behöver akut hjälp?
Menar ni på riktigt att det ska vara så här illa?

Att folktandvården hänvisar till att man får titta hos privata tandläkare?

Det här är en katastrof och jag förstår inte vart mina skattepengar tar vägen om jag inte ens kan få tid för att ta bort tandsten.

Jag skulle gärna vilja vet hur ni tycker att man ska lösa detta?
För i mina ögon så är det en riktigt katastrof hur illa Region Västernorrland är skött om man inte ens kan få en tid hos folktandvården hos min egen vårdcentral.

av Tobias Hjort
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#102736

Svar: Tandvård (eller brist på den)

Hej Tobias,
Jag håller med dig om att det är ett problem att den som behöver tandvård inte kan få det via folktandvården. Jag vill se en jämlik tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.
För att lösa bristen på tandläkare har Region Västernorrland startat Tandakademin Västernorrland, https://www.rvn.se/sv/v1/Arkiv/Nyhetsarkiv/tandakademin-ger-flygande-start/

Det kommer att göra att fler tandläkare kan få en bra start efter utbildningen och vi hoppas att det också leder till att fler vill stanna kvar och jobba vidare hos Region Västernorrland. Vi vill även göra det enklare för vuxna att få en tid hos folktandvården när de har behov av tandvård och det tror vi också kommer bidra till att locka tandläkare. Dessutom har vi fattat beslut om att utöka antalet tandläkare som kan läsa till specialisttandläkare för att ytterligare stärka regionens Folktandvård. Men det är en långsam process och jag vet att Region Västernorrland inte är i mål ännu.

Jag hoppas du ändå kan tänka dig att, i alla fall nu, gå till en privat tandläkare, i väntan på att Folktandvården kan ta emot fler vuxna patienter.
Med vänlig hälsning
Glenn Nordlund

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen