#67393

BB

Hej Elina,
Jag har en fråga om sjukvården för kvinnor och närmare bestämt BB i Sollefteå. Jag har just läst BB-krisen - sveket vid livets början av Lisa Bjurwald. En av de tydligaste berättelserna är en kvinna som berättar om hur hon fått föda i minusgrader vid en vägkant eftersom de tar två timmar att köra till sjukhuset. Kvinnan berättar att hennes man kör i 190 för att ha en chans att hinna och samtidigt pratar i telefon med sjukhuset. Ambulansen hinner dock inte möta upp dem. De måste stanna och breda ut en jacka på marken vid vägkanten för att föda där. När barnet bara kommer ut halvvägs och sedan fastnar berättar kvinnan att hon hör sig själv säga - dog hon nu? En sådan mardrömsupplevelse. När jag läser boken upprepar jag hela tiden frågan för mig själv -kan det här vara Sverige? De måste handla om någon fattigt land i Afrika? Jag har själv nyss fött barn vilket kunde ha sluta illa om jag inte hade fått komma in till sjukhuset i tid eftersom förlossningen gick så snabbt. Tack och lov tar det bara 15 min från oss. Jag undrar hur ni har kunnat fatta ett sådant kvinnofientligt beslut som att stänga BB i Sollefteå?
Hur kan man inte prioritera vård till barn och kvinnor? Jag skulle gärna vilja ha ett svar på det. Lisa Bjurwald sammanfattar boken med en analys bl.a att det till slut handlar om att man inte värderar kvinnor tillräckligt högt för att faktiskt ge dem adekvat vård.
Värderar ni inte kvinnor och barn högre? Jag blir så ledsen och arg. Jag sympatiserar verkligen med de kämpar som ockuperar BB hos er. Hoppas ni verkligen snart börjar lysssna på dem så kvinnor och barn slipper riskera sina liv, slipper gå med ständig ångest under gravidteten och undra hur det kommer gå för dem och slipper ta ABF-kurser i hur man föder i bilen.

Mvh, Lina Johansson

av Lina Johansson
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#67394

Svar: BB

Hej Lina,
Tack för din fråga och engagemang för kvinnosjukvården. Jag som förtroendevald får min kunskap från vårdens sakkunniga. Enligt professionen finns många aspekter att beakta vad gäller förlossningsvård och hur den ska byggas på ett klokt och patientsäkert sätt. Det handlar inte bara om den födande kvinnan utan också om det nyfödda barnets behov.

Till exempel kom Svenska neonatalföreningen (som är en del av Svenska barnläkarföreningen) med ett principiellt ställningstagande 2018 kring vilken sorts vård som ska finnas på ett förlossningssjukhus. Syftet är att kraven ska säkerställa jämlik och patientsäker vård i hela landet.
När Svenska neonatalföreningen analyserat vad som krävs för patientsäkerheten är det några punkter som är särskilt viktiga:
De menar att alla förlossningsenheter i landet ska dygnet runt ha en direkt tillgänglig barnjour och ett team som kan utföra neonatal hjärt-lungräddning samt ha vårdplatser för neonatalvård. Anledningen till detta är att om något går fel ska barnet kunna få omedelbar vård på plats, utan att först behöva flyttas till annat sjukhus. Svenska neonatalföreningen menar att det inte är patientsäkert med sådana överflyttningar om de görs rutinmässigt, dvs om det beror på att barnjour och neonatal vård inte finns på samma sjukhus som förlossningen.
En annan viktig aspekt är att denna barnjour och neonatala kompetens måste vara tränade för uppdraget. Svenska neonatalföreningen säger att en reell kompetens, dvs kompetens som innebär att man klarar kraven som ställs vid akuta situationer för att kunna stabilisera och ge vård av ett akut sjukt barn inom 30 minuter, kan uppnås om det finns specialistläkare i barnmedicin, om man regelbundet arbetar på en neonatalavdelning, och regelbundet arbetar som bakjour med neonatalansvar, samt att man regelbundet genomför simuleringsövningar både för att ta hand om prematura barn och fullgångna barn. Anledningen är att vård av nyfödda ställer många speciella krav och kräver inte bara en kunnig läkare utan ett helt kunnigt och tränat team.
https://neo.barnlakarforeningen.se/wp-content/uploads/sites/14/2019/05/Nationell-rekommendation-SNF-TransCent-april-2019.pdf

Även Specialistrådet i barnsjukvård i region Örebro har tagit ställning i frågan om avstånd till förlossning i relation till nödvändig kvalitet på vården. De är tydliga med att ur barnets perspektiv är det viktigare med tillräcklig patientsäkerhet och kvalitet på vården än att resvägen är kort för den blivande mamman. Specialistrådet har som uppdrag att verka för en jämlik och kunskapsbaserad hälso- och sjukvård. De skriver i sitt utlåtande att ”oavsett hur en förlossning startar så är utgången oviss” och ”även en lågriskförlossning kan snabbt bli akut.” De menar att det är en okontroversiell uppfattning som delas av barn- och kvinnoläkare generellt. De säger att barnets bästa riskerar att offras för att ge modern rätt att föda närmare sin bostadsort.

Dessa båda grupper, företrädare för barnläkare med specialkompetens kring neonatalvård, lyfter enigt fram vikten av kvalitativ tillgång till vältränade, högt kompetenta, barnsjukvårdsteam för att kunna ge barnet omedelbar, livsnödvändig vård.

Region Västernorrlands barn- och mödravård har som syfte att ge jämlik vård, av hög kvalitet, med god patientsäkerhet och med lågt antal skador i samband med förlossning för både barn och mödrar. Utifrån ovanstående aspekter finns inte förutsättningar att erbjuda det på sjukhuset i Sollefteå.
Jag läste en undersökning som försäkringsbolaget Gjensidige gjort tillsammans med SIFO. Där svarade mer än hälften av tillfrågade föräldrar att det allra viktigaste i samband med en förlossning är att barnet mår bra. Jag är trygg med att vården i Västernorrland gör sitt allra bästa för att varje barn som föds här ska få den bästa möjliga starten i livet.

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen