Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
#68362

Skyddsutrustning mot Corona

En fundering;

Sverige upphandlar och importerar idag skyddsutrustning mot Corona virus. Vad jag kan förstå finns ingen inhemsk produktion inom landet, utan upphandling sker utomlands hörde jag på tv.

SAS varslar tusentals människor och fler företag lär följa efter. Allt i virusens spår.
Många torde bli arbetslösa eller saknar jobb att gå till på grund av läget.

Så varför inte starta upp en inhemsk tillverkning.av skyddsutrustning, främst för att sjukvårdspersonal skall kunna ha tillgång till sådan, om nu lagren tryter ute i landet/länet?

Finns säkert företag som skulle kunna se detta som en utmaning och ett sätt att kunna tjäna pengar, då kanske annan produktion begränsas.

Regeringen utlovade 300 miljarder till näringslivet igår.
Startbidrag skulle säkerligen med lätthet kunna sökas ur dessa medel.
Regionen skulle säkert också kunna bistå/uppmuntra till företag starta verksamheter just för tillverkning.

Vår sjukvårdspersonal behöver kanske skyddsutrustning en lång tid framöver och vi kan inte tillförlita oss till att andra länder skall hålla oss med sådan, särskilt nu då trycket är stort att kunna skydda personal i hela världen.
// Olavi Nieminen Sollefteå

av Olavi
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#68363

Svar: Skyddsutrustning mot Corona

Tack Olavi för ditt förslag.
Hos oss på Region Västernorrland är det avdelningen Region Utveckling som jobbar med företagsutveckling, så jag har skickat ditt brev vidare till dem. De jobbar bland annat med ”smart specialisering” inom skogsnäringarna, där detta kan passa väl in.
Om det sedan finns något företag som är intresserat kan jag inte veta, men det är som du säger att många företag kan ha extra kapacitet över i nuläget.
Tack också för den omsorg du visar om personalen som tar hand om de som insjuknat i Covid-19, vi delar samma uppfattning om att behovet av att skydda dem är stort.
Glenn Nordlund

Frågan besvarad av