Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
#68638

Covid - 19 ktamfors....

Covid -19 Kramfors särskiltboende....

Hur ser kapaciteten ut för personalen i Sollefteå/örnsköldsvik? IVA platser och material? 
Kan lätt bli förödande när ett särskilt boende är drabbat! 

Orolig för personal och mina medmänniskor.

MVH
Jennie Hörnfeldt

av JH
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#68639

Svar: Covid - 19 ktamfors....

Hej Jennie och tack för din fråga!

Regionen Västernorrlands sjukvårdsledning har hunnit planera och har god framförhållning. All vår personal har visat att den verkligen presterar när det gäller. Vi kan inte annat än att imponeras över kreativiteten och engagemanget hos våra anställda!
Inte desto mindre förstår jag din oro. Vi oroas alla.
En fördel är att Västernorrland ligger på en låg nivå smittade med Covid 19 jämfört med Sverige i övrigt. Hos oss har det tagit längre tid innan vi fått allmän smittspridning. Det har skapat tid att lära av regioner som haft större spridning och skapat mer tid till förberedelser.

Bedömningen är att smittspridningen kommer att öka betydligt. Enligt folkhälsomyndighetens rapporter tyder mycket på att kulmen kommer att ligga i maj - men det är bara en prognos.
I stora drag handlar vårdplaneringen om att coronasmittade som behöver intensivvård i första hand ska vårdas i Sundsvall. Där finns tillgång till den modernaste utrustningen på vår nybyggda operationsavdelning.
Regionen har också hemsjukvårdsteam som kan åka ut för att bedöma läget och ta prover, till exempel på äldreboenden.
Primärvården för en kontinuerlig dialog med kommunerna för att på bästa sätt hjälpa till vid behov.

Sjukvårdsmaterial har varit en brist. Det är en anledning till att planerade operationer ställts in. Regionen har dagligen möten med socialstyrelsen som sammanställer vad som finns i landet och fördelar efter behov. En rad företag i landet har börjat producera materiel. Det finns till exempel ingen brist på handsprit längre.
Om smittan sprider sig enligt prognoserna kommer tillgången på materiel förhoppningsvis bli bättre innan vi når kulmen.

Regionen har identifierat alla sjukvårdskunniga som i dag jobbar med andra uppgifter. De är beredda att gå in i vården om det krisar.
Likaså har ett 40-tal personer som är sjukvårdsvårdsutbildade (men inte jobbar i regionen) att de vill hjälpa till. Det känns riktigt bra!

I övrigt arbetar samtliga verksamheter för att ställa om för att kunna fokusera på coronapatienter som behöver tas om hand ivården. Hur det kommer att se ut för respektive sjukhus beror på smittläget. Men all sjukvårdspersonal är beredd att hjälpa varandra över alla vård- och kommungränser.

Jag hoppas att det var några svar på dina frågor.
Vänlig hälsning

Frågan besvarad av