Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
#70711

Vattenskoter i insjö

Hej jag undrar om det är lagligt att köra vattenskoter i insjö?Har förstått att det är lite oklara regler.Sjön som åsyftas är även vattenreservoar för Härnösands Kommun

av Anders
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#70712

Svar: Vattenskoter i insjö

Hej Anders,
Det är olika regler i olika län, och det är länsstyrelsen som bestämmer om hur vattenskotrar får framföras, eller köras. Så här skriver dom på sin hemsida www.lansstyrelsen.se/vasternorrland:
"I Västernorrland finns det elva allmänna farleder där du får köra med vattenskoter. Dessa går in från territorialhavet till kommersiella hamnar i Sundsvallsområdet, Härnösand, upp mot Kramfors, till Sollefteå längs Ångermanälven, längs Höga Kusten och mot Örnsköldsvik och Husum.
Du får generellt köra max 300 meter ut från farledens mittlinje. Den markeras på kartan med en röd linje. Lederna finns även markerade på sjökorten i form av linjer, det är linjen på sjökortet som körningen måste rätta sig efter.
Observera att på sjökorten finns också andra sjöleder markerade, men för vattenskotertrafik gäller bara de allmänna farlederna. Där leden går nära land får man inte köra närmare stranden än 100 meter.
Inget inlandsvatten är tillåtet för körning med vattenskoter."
Så det är inte tillåtet att köra vattenskoter i sjöar i Västernorrland. I andra län kan det finnas andra regler.
Trevlig sommar,
Hans Backlund

Frågan besvarad av