#78015

Psykiatri

Hej! Hur ser planerna ut för att utöka resurserna till den psykiatriska öppenvården? Fler och fler mår dåligt idag och blir bortprioriterade till följd av bristande resurser.

av Johanna
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#78016

Svar: Psykiatri

Hej Johanna och tack för din fråga. Jag skickade vidare din fråga till områdesdirektören för Psykiatri-Habilitering och fick detta till svar:

Vi har ingen möjlighet att utöka vår verksamhet, utan strävar efter att hålla oss inom vår tilldelade budgetram. Däremot behöver vi öka vår produktion, eller produktivitet, så att vi med befintliga personalresurser försöker hjälpa fler patienter. Framför allt behöver vi förbättra tillgängligheten till första besök/nybesök, så att vi kan göra bedömningar och minska väntetiderna för dem som har allvarliga besvär som inte kan vänta. I korthet innebär det att våra behandlare behöver träffa fler patienter, enskilt eller i grupp.

När man har fått en bedömning och erbjuds någon form av samtalsbehandling, eller neuropsykiatrisk utredning, uppstår också väntetider – en ”inre kö” – som vi försöker komma till rätta med. En viktig åtgärd är att arrangera fler insatser i ”grupp”, d v s psykoedukativa insatser i grupp för patienter och anhöriga vid olika tillstånd (ADHD, Bipolära, självskador etc). Olika typer av gruppverksamheter är ett bra sätt att nå ut till många samtidigt, som också innebär att personer kan stödja varandra och dela erfarenheter med varandra. Under Covid pandemin har vi tvingats ställa in många gruppaktiviteter, men vi hoppas kunna återuppta dessa gruppbehandlingar när restriktionerna lättas upp. Vi har också planer på att organisera digitala gruppbehandlingar, men där behöver vi en hel del ”teknisk support” för att klara av att ordna detta.

Tillströmningen av personer som vänder sig till hälso- och sjukvården för att man mår dåligt psykiskt ökar. Alla som söker sig till specialistpsykiatrin har dock inte psykiska sjukdomar eller allvarliga psykiatriska tillstånd, som kräver specialistsjukvård. Många gånger räcker det med rådgivning, stödjande samtal eller kriskontakter, vilket ska erbjudas inom primärvården – precis som vid enklare somatiska tillstånd, där man inte behöver gå till specialistsjukvården för att få en undersökning och hjälp. Inom specialistpsykiatrin hänvisar vi därför personer med lindrigare besvär till primärvården, för att kunna prioritera de som är svårast sjuka som inte kan vända sig någon annanstans.

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen