Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
#79137

Screening för tjock och ändtarmscancer

Hej
Jag läser på ST idag 8 augusti att regionen börjar med screening för tjock och ändtarmscancer 2022. Enligt ST för de som fyllt 60 år. Blir det ingen screening för personer från 61 år och fram till 74 år?

av BMW
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#79138

Svar: Screening för tjock och ändtarmscancer

Hej,
Tack för din fråga.
Att Region Västernorrland snart kan erbjuda screening för fler cancersorter är en viktig förbättring. Genom att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer för alla mellan 60 och 74 år beräknas 300 liv per år kunna sparas nationellt, enligt Socialstyrelsen.
Införandet görs i enlighet med den rutin som tagits fram av Cancercentrum som fastställer alla behandlingslinjer för att erbjuda likvärdig vård i hela landet.
Även de som redan fyllt 60 år kommer erbjudas screening och det kommer ske i olika steg med flera åldersgrupper. Det planeras och genomförs av verksamheten och är inte något vi beslutar om politiskt.
Tidplanen för införandet av allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm fastställdes i juni 2021. Regionernas anslutning kommer att ske planerat över de kommande två åren, med Västernorrland planerat för start under 2022 och att alla åldersgrupper kunnat erbjudas screening till 2026, allt enligt plan.

Är man orolig för sin hälsa är det viktigt att man lyfter frågorna med sin hälsocentral eller vårdcentral och det ska man inte vänta med att göra.

Med vänlig hälsning
Glenn Nordlund

Frågan besvarad av