Profilbild Glenn Nordlund

Möt regionstyrelsens ordförande - Glenn Nordlund (S)

Glenn Nordlund är 61 år och bor i Örnsköldsvik tillsammans med sin sambo. Han har tre utflugna barn. Glenn har ett stort intresse för fiske och svampplockning. Glenn är utbildad idrottspedagog och har arbetat som folkhälsoplanerare. Han har varit aktiv som regionpolitiker i fyra år.

Glenn Nordlund (S) blev under hösten 2022 omvald som regionstyrelsens ordförande.

Vilken är den viktigaste frågan du tänker jobba med i ditt uppdrag?

Förutom övergripande styrning och ledning så är kompetensförsörjningsfrågan oerhört viktig.

Hur ska Region Västernorrland klara sin framtida kompetensförsörjning?

Genom att vara en attraktiv arbetsgivare läggs grunden. Därutöver behöver utbildningarna av bristyrken öka, där kan regionen bland annat bidra med bra platser för verksamhetsförlagd utbildning. Men det kommer att behövas en nationell reglering av systemet med hyrpersonal också. Dessutom behöver vi vända den negativa befolkningsutvecklingen i länet så att fler väljer att flytta till Västernorrland.

Hur tänker du bidra till att stärka bilden av Region Västernorrland?

Det handlar väldigt mycket om att kroka arm med andra aktörer i länet, med kommunerna, Mittuniversitet, Länsstyrelsen och Handelskammaren - med flera. Tillsammans kan vi kraftsamla för att lyfta vårt län i olika sammanhang. Just nu händer väldigt det mycket positivt runt om i Västernorrland när det gäller planer på investeringar inom det vi brukar kalla nyindustrialiseringen. Vi behöver vara många som lyfter alla goda exempel så att vi får fler människor och företag att vilja flytta hit till Västernorrland. Det är positivt både för finansieringen av välfärden samt för kompetensförsörjningen för såväl regionen som för andra verksamheter.

Hur ska Region Västernorrland klara sin ekonomi de kommande åren?

De kommande två åren ser riktigt kärva ut ekonomiskt vilket främst har att göra med ökade pensionskostnader och stigande inflation. Vi behöver fortsätta arbetet med att ställa om hälso- och sjukvården till en god och nära vård där vi dels utvecklar vårt förebyggande folkhälsoarbete, dels möter patienter tidigare i hemmet eller öppenvård för att minska behovet av inläggning på sjukhus. Vi ser även över vilka administrativa sysslor som kan effektiviseras. Att minska de dyra hyrlösningar som vi tvingas ta till för att klara bemanningssituationen är också en viktig fråga.

Vad ser du mest fram emot den kommande mandatperiod utifrån ditt förtroendeuppdrag?

Som företrädare för den politiska ledningen vet jag att samspelet med våra chefer och medarbetare är avgörande för att hitta konstruktiva lösningar på de utmaningar som finns och för att på bästa sätt leverera för länsinvånarnas bästa, vilket jag ser fram emot. Jag ser även fram emot att bygga ett nytt politiskt samarbete i den nya majoriteten.

Finns det något ytterligare du vill lyfta utifrån ditt politiska uppdrag?

Först och främst vill jag lyfta våra medarbetare som gör och har gjort ett grymt bra jobb under en väldigt tuff tid. Tillsammans behöver vi hjälpas åt att lyfta på varje sten för att hitta lösningar på de utmaningar vi har - samtidigt som vi inte får glömma att lyfta fram det som fungerar väl. I detta har vi olika roller men vi har samma länsinvånares bästa för ögonen.


Tillbaka till toppen