Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Gruppbild av unga vuxna

Regionvalet 2018

Den 9 september 2018 var det val till regionfullmäktige i Västernorrland. Eftersom rösterna för region-/landstingsvalen räknas sist dröjer det innan resultatet är helt klart.

Det kan ta upp till en vecka innan den slutgiltiga sammanräkningen är färdig. Dock finns ett preliminärt resultat som redovisas nedan. Det slutgiltiga resultatet kommer att publiceras så snart det är klart.

Valresultatet är grunden för vem som kommer att styra Region Västernorrland de kommande fyra åren. Men trots att vi vet mandatfördelningen mellan partierna kan det ta ett tag till vi vet vilka partier som kommer att styra Region Västernorrland.

Om inget parti får egen majoritet behöver flera partier komma överens om att bilda en majoritet. Helt säkert vet vi först 28-29 november, när ordföranden för regionstyrelsen och nämnderna utses.

Preliminärt valresultat

Mandatfördelningen, enligt de preliminära resultaten, visar att Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 28 mandat, följt av Moderaterna med 10 mandat, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet med 8 mandat vardera, Sjukvårdspartiet med 7, Kristdemokraterna med 5 och Liberalerna med 3 mandat. Miljöpartiet har i den preliminära röstningen bara fått 2,3 procent av rösterna vilket innebär att de inte klarar treprocentsspärren och åker ur regionfullmäktige.

 

Källa: Valmyndigheten

Preliminärt resultat

Det slutgiltiga resultatet publiceras på Valmyndighetens webb när kontrollräkningen är avslutad

Här kan du läsa mer om vad som kommer att hända den närmaste tiden efter valet.