Lärare på Konstlinjen tilldelad norrländskt kulturstipendium

2019-05-14 13:54

Vi kan med stolthet meddela att Emil Österholm, konsthantverkare och dessutom lärare på Konstlinjen på Ålsta, är 2019 års mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor.

Emil Österholm arbetar till vardags både som lärare på Konstlinjen på Ålsta folkhögskola samt som konsthantverkare och keramiker. Stipendiet, som delas varje år ut till en ung och lovande konstnär med koppling till Västerbotten eller Västernorrland, syftar till att uppmuntra kulturlivet i regionen. 

– Det känns hedrande och jätteroligt. Stipendiet innebär en trygghet och arbetsro, vilket gör att jag kan fokusera på det som gjorde att jag valde att bli konstnär – att vara kreativ, säger Emil Österholm.

Stiftelsens motivering

”Emil Österholm är en återvändare som skapar ett konstnärligt livsprojekt. En klassisk keramiker som innovativt utforskar lerans skulpturala möjligheter.”

– Konstnärsstipendiet är ett av de största i sitt slag i norra Sverige. Att få uppmuntra lovande konstnärer i vår region till fortsatta kulturgärningar är väldigt roligt. Emil Österholm en väldigt kreativ konsthantverkare och keramiker och det känns viktigt att få ge honom stöd på vägen, säger Maria Hedblom, vd för Sparbanksstiftelsen Norrland. 

Konstlinjen på Ålsta

På Konstlinjen får den som är intresserad av konst möjlighet att på heltid utveckla och fördjupa sitt intresse. Under studietiden anordnar vi egna utställningar och har olika intressanta gästlärare. Läs mer här