Musikerlinjen

Musikerlinjen är till för dig som vill bredda dig musikaliskt och bli riktigt bra på att sjunga eller spela ditt instrument i live- eller studiosammanhang. Här får du även en stabil grund för högre musikstudier.

Vill du spela i band och utveckla din scenvana? Vill du bredda dig musikaliskt?

På Musikerlinjen får du spela mycket, möjlighet att utveckla en stor scenvana, samt spela in din musik. För dig som siktar på högre studier finns stora möjligheter att plocka på dig den kunskap som krävs för att genomföra antagningsproven.

På skolan finns utrustning inom scen, ljud, ljus och musikproduktion av hög kvalitet. Vid konserter och framträdanden arbetar vi professionellt med scenspråk, publikkontakt och ljud/ljussättning. Vi webbsänder även många av våra konserter. 

Individuell anpassning 

Musikerlinjen har utöver den grundläggande undervisningen ett brett utbud av anpassade kurser. Dessa är till för att du ska kunna skräddarsy din tid individuellt. Den grundläggande utbildningen består av: Huvudinstrument, Ensemble, Musiklära, Gehör och Scenisk övning. 

Exempel på anpassade kurser: 

 • Biinstrument 
 • Vokalensemble 
 • Improvisation 
 • Ljudteknik 
 • Musikproduktion 
 • Sceniskt uttryck 
 • Dans 
 • Musiklära för högre studier

Kursstart och antagningskrav

Kursstart sker på höstterminen. Det krävs inga teoretiska förkunskaper för att studera vid Musikerlinjen. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera på Musikerlinjen. Antagning sker via antagningsprov.

Kostnad och CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en materialavgift om 1500 kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s hemsida

Ansökan  

Ansökan lämnas in via Schoolsoft genom länken nedan. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

SÖK HÄR (Ansökan öppnas i nytt fönster)

Antagningsprov

När du lämnat in din ansökan kallas du till antagningsprov, har du inte möjlighet att göra det under någon av våra antagningsdagar i Stockholm eller Fränsta så går det bra att göra det via Skype. För dig som behöver söka tidigare finns möjlighet att boka en tid med oss. 

Datum för antagningsprov

 • 29 april - Stockholm
 • 6 och 7 maj - Ålsta folkhögskola Fränsta

Information om antagningsprovet

För instrumentalister

Alla sökande spelar två låtar tillsammans med vårt kompband. Låten "Easy lover"-Phil Collins och Philip Bailey är obligatorisk. Utöver denna ska alla sökande välja att antingen spela "Soldier"-Gavin Degraw eller "I'd rather go blind"-Etta James.

För sångare

Du sjunger först en av nedanstående låtar ur grupp 1 tillsammans med vårt kompband. Sedan sjunger du en av nedanstående låtar ur grupp 2 till musikbakgrund. Låtarna i grupp 2 är anpassade för omfånget hos manliga respektive kvinnliga röster och därför bör låtvalet göras utifrån det. 

Låtar grupp 1 (med kompband)

Låtar grupp 2 (med musikbakgrund)

Utöver dessa två låtar vill vi att du förbereder ytterligare en låt, valfri, att framföra accapella, utan microfon.

Övrigt

 • Ett mindre teoriprov genomförs så vi kan planera höstens studiegrupper.
 • Under dagen gör vi även en intervju och om du gör antagningsprovet på plats i Fränsta får du chansen att hänga i Musikerlinjens lokaler för att känna in skolans atmosfär.
 • Söker du via videoklipp spelar du samma låtar. Bara du hörs och syns kan du spela till originalmusiken. Du blir även bokad till en intervju via Skype.

Vill du veta mer?

Har du frågor eller funderingar som rör kursen? Kontakta kursföreståndare via mail daniel.gafforelli@alsta.nu