Vokalartistlinjen

Detta är utbildningen för sångare som vill utveckla sin teknik på och utanför scenen. Vi jobbar i huvudsak med pop, rock och soul, men erbjuder även möjlighet att prova på musikal och singer-songwriter.

I den vokala undervisningen kommer du att bli handledd av en certifierad pedagog från Complete Vocal Instiute. Lärarledd undervisning sker vardagar på skolan, enskilt eller i grupp. Under vissa perioder kommer det att finnas möjlighet att vara delaktig i Musikerlinjens ensembler.

På skolan finns utrustning inom scen, ljud, ljus och musikproduktion av hög kvalitet. Vid konserter och framträdanden arbetar vi professionellt med scenspråk, publikkontakt och ljud/ljussättning. Vi webbsänder även många av våra konserter.

Individuell anpassning

Den grundläggande utbildningen består av: individuell sång, sång i grupp, scensikt uttryck, Musiklära, Gehör och Scenisk övning. Vokalartistlinjen har utöver den grundläggande undervisningen ett brett utbud av anpassade kurser. Dessa är till för att du ska kunna skräddarsy din tid individuellt.

Exempel på anpassade kurser: 

 • Biinstrument 
 • Vokalensemble 
 • Improvisation 
 • Ljudteknik 
 • Musikproduktion  
 • Dans 
 • Musiklära för högre studier

Vid godkänd avslutad utbildning får du som studerat på Ålsta ett kursintyg. Vårt primära mål är den individuella sångarens tekniska och artistiska utveckling. Du som avslutar kursen kommer att ha nått en högre nivå av professionalitet som sångare och artist. 

Kursstart och antagningskrav

Kursstart sker på höstterminen. Det krävs inga teoretiska förkunskaper för att studera vid Vokalartistlinjen. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera på Vokalartistlinjen. Antagning sker via antagningsprov.

Kostnad och CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en materialavgift om 1500 kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s hemsida

Ansökan  

Ansökan lämnas in via Schoolsoft genom länken nedan. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

SÖK HÄR (Ansökan öppnas i nytt fönster)

Antagningsprov

När du lämnat in din ansökan kallas du till antagningsprov, har du inte möjlighet att göra det under någon av våra antagningsdagar i Stockholm eller Fränsta så går det bra att göra det via Skype. För dig som behöver söka tidigare finns möjlighet att boka en tid med oss. 

Datum för antagningsprov

 • 29 april - Stockholm
 • 6 och 7 maj - Ålsta folkhögskola Fränsta

Information om antagningsprovet

Du sjunger först en av nedanstående låtar ur grupp 1 tillsammans med vårt kompband. Sedan sjunger du en av nedanstående låtar ur grupp 2 till musikbakgrund. Låtarna i grupp 2 är anpassade för omfånget hos manliga respektive kvinnliga röster och därför bör låtvalet göras utifrån det. 

Låtar grupp 1 (med kompband)

Låtar grupp 2 (med musikbakgrund)

Utöver dessa två låtar vill vi att du förbereder ytterligare en låt, valfri, att framföra accapella, utan microfon.

Övrigt

 • Ett mindre teoriprov genomförs under dagen så vi kan planera höstens studiegrupper.
 • Under dagen gör vi även en intervju och om du gör antagningsprovet på plats i Fränsta får du chansen att hänga i Musikhusets lokaler för att känna in skolans atmosfär.
 • Söker du via videoklipp sjunger du samma låtar. Du sjunger till musikbakgrunder. Om du har svårt att hitta bra bakgrunder så kontaktar du oss så hjälper vi dig. Du blir även bokad till en intervju via Skype.

Vill du veta mer?

Har du frågor eller funderingar som rör kursen? Kontakta kursföreståndare via mail emma-lena.gafforelli@alsta.nuhelen.sundberg@alsta.nu