Sommarkurs - Vedbränning och saltbränning

Det här är en sommarkurs för dig som är verksam keramiker och vill lära dig mer om hur vedbränd keramik går till. Under fem dagar kommer vi att sätta en vedugn, bränna den och tömma ugnen.

Tiden som uppstår medan vi väntar på att ugnen svalnar kommer att spenderas i keramikverkstaden med demonstrationer vid drejskivan och diskussioner om hur vi tänker kring former och keramik. Vi kommer också att gå igenom vad man behöver tänka på när man bygger en vedugn. Under kursens gång kommer vi även att gemensamt gå igenom hur vi kan tänka kring glasyrer och vedugnen som finns på plats. Det kommer finnas möjlighet att använda de glasyrer som vi vanligtvis använder i skolans vedugn.

Du som deltagare kommer till kursen med din skröjade keramik (cirka en banankartong) och de glasyrer du vill använda. Vi glaserar på plats när vi sätter ugnen. Förslagsvis används traditionella glasyrer så som celladone, tenmuko, chun och shino då de lämpar sig för reduktion. 

Kursprogram

Dag 1 - 09:00-16:00

Kort introduktion av kursen och kursansvarig Emil Österholm. Vi börjar med att gemensamt glasera och sätta ugnen. Därefter diskussioner om vad som sker var i ugnen under bränningen och hur man kan söka effekter från bränningen.

Dag 2 - 08:00 till sent ca 00:00

Vi delar upp oss i tre grupper som får ansvar för varsitt eldningspass under bränningen (passen är ca 4 timmar långa). Vi bränner ugnen tills den är färdig (totalt cirka 12-18 timmar).

Dag 3 - 12:00-17:00

Vi går igenom hur det gick att bränna ugnen och har en gemensam diskussion kring former och vedbränning. Kursansvarig Emil Österholm håller en demostration vid drejskivan. Vi arbetar sedan med lera i keramikverkstaden.

Dag 4 - 09:00-16:00

Vi färdigställer det vi gjorde under dag 3 samt håller en kort presentation av oss själva och vad vi har skapat i keramikverkstaden.

Dag 5 - 09:00-13:00

Vi öppnar ugnen och går tillsammans igenom vad som har hänt i bränningen. Alla gör en kort sammanfattnig av sina egna alster från ugnen - vad blev bra, vad blev mindre bra, hur funkade formerna osv. Avslutning av kursen. 

Kostnad

Kurskostnad om 5200kr. Frukost, lunch och boende på internatet ingår i kurskostnaden. Middag lagar man själv i skolans gemensamma kök. Dusch och toalett är belägen i korridoren på internatet. Tillgång till bastu. Som kursdeltagare har du även tillgång till keramikverkstaden på kvällstid. 

Ansökan

Ansökan lämnas in via Schoolsoft. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Ansök via Schoolsoft

Om du har frågor

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta kursansvarig.

Emil Österholm

E-postadress: emil.osterholm@rvn.se
Telefonnummer: 073-850 25 20


Tillbaka till toppen