Turnerande tekniker - Scen & event

Som Turnerande tekniker arbetar du med hela scen- och eventproduktioner där du i din roll ansvarar både för det scentekniska arbetet men också det logistiska perspektivet av en produktion på turné.

Vill du arbeta i en ledande roll med olika scenproduktioner?

Som Turnerande tekniker har du den ledande rollen i arbetet med olika scen- och eventproduktioner. Du kommer att ha många intressanta arbetsuppgifter då du bland annat bidrar med ditt tekniska kunnande inom ljus-, bild- och scenproduktion för att främja den konstnärliga processen. Du kommer också vara den som planerar och ansvarar för den tekniska projektledningen och logistiken inför och under en turné. I din roll förväntas du även riskbedöma, planera och självständigt ansvara för att säkerställa god arbetsmiljö och säkerhet både för artister, medarbetare och publik.   

Vem passar utbildningen för?

Utbildningen passar dig som vill arbeta i en kreativ miljö där ingen arbetsdag är den andra lik. Du förväntas vara en ansvarstagande person som trivs i rollen där du får samarbeta med andra. I rollen som Turnerande tekniker behöver du vara lösningsorienterad, stresstålig och flexibel då ditt arbete snabbt kan behöva anpassas utifrån rådande förutsättningar på plats. 

Arbetsmarknad

Scenteknikeryrket i Norrland står inom de närmsta fem åren inför ett högt antal pensionsavgångar och behovet är därför stort att utbilda och rekrytera ny personal. Genom utbildningens upplägg och branschnära samarbete ska du som studerande direkt efter avslutade studier kunna gå ut i arbete.

Lärande i arbete (LIA)

Hälften av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd, så kallad LIA – Lärande i arbete, vilket ger dig möjlighet att träna på det du lärt dig och knyta värdefulla kontakter för framtiden. Samtidigt lär arbetsgivaren känna dig vilket ökar möjligheterna till att din LIA-period leder till en anställning.

Kurser

Totalt: 400 YH-poäng

Efter utbildningen

Efter avslutade studier förväntas du kunna ansvara för arbetet med en scen- eller eventproduktion på turné och ha kunskaper för att kunna arbeta praktiskt med ljud, ljus, projektion, rörliga bilder och rekvisita. Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen som Turnerande tekniker inom scen och event.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt ha särskilda förkunskaper.

Grundläggande behörighet 

Du är behörig att antas till utbildningen om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Du kan läsa mer om grundläggande behörighet och vad som gäller för just dig på yrkeshögskolans webbplats.

Särskilda förkunskaper eller villkor

Andra villkor/kunskaper

  • Körkort behörighet B

Kostnad och CSN 

Undervisningen är kostnadsfri, du som deltagare bekostar litteratur och dator själv. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s webbplats

Ansökan

Ansökan öppnar 6 februari 2023 och stänger den 15 maj 2023.

Vill du veta mer om utbildningen?

Har du frågor eller funderingar om utbildningen och dess innehåll är du varmt välkommen att kontakta oss.

Daniel Gafforelli - Rektor

E-postadress: daniel.gafforelli@rvn.se


Tillbaka till toppen