Porträttbild av Cecilia Ekhem som leende tittar in i kameran

Stipendiat Cecilia Ekhem kommer till Hola folkhögskola

2022-10-03 08:01

Vi välkomnar Cecilia Ekhem till Hola folkhögskola, stipendiat från Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum norr! Cecilia vistas en vecka hos oss för att skriva och inhämta inspiration, och besöker även vår skrivarlinje Litterärt skrivande.

Från en nioåring som skrev dagliga dikter till, som farmor sa, fullvuxen och ”sjukstugepoet”. Skrivandet har varit med hela livet och blev avgörande som en stressventil och bearbetningsarena i vuxen ålder. Debutromanen Väntrum kom ut 2008 och vårvintern 2012 var uppföljaren färdig för slutredigering. Då dök det upp en influensa som inte gick över. Det visade sig vara den alltför outforskade sjukdomen ME som kräver en total förändring av livet.

Trots ständiga influensasymptom som värk, hjärntrötthet och feber gick det att skriva en del dikter, presenterade som sjukstugepoesi i sociala medier. Efter något år lyckades jag sen hitta en metod för att långsamt kunna skriva även annat. Sommaren 2020 kom Vapenlös, en form av stillsam spänningsroman med relationer i fokus. Både boken och min personliga berättelse handlar mycket om att hitta livskraft och mening i ett begränsat liv. Och att finna strategier för att genomföra det goda som trots allt är möjligt. Som en inspirerande vecka som stipendiat på folkhögskola. Övrig tid befinner jag mig på Hemmanet utanför Sundsvall med katten, mannen och det barn som ännu bor hemma. Jag ser mycket fram emot att besöka Hola, och varva vila, skrivande och samtal i den kreativa miljön.

Cecilia Ekhem

Läs mer på författarens hemsida


Tillbaka till toppen