After Work hösten 2019

Välkommen till höstens program för After Work! After Work är en föreläsningsserie på Hola folkhögskola i Prästmon. Föreläsningarna startar 13.00 och är gratis men kombinera gärna med lunch i vår restaurang från 12.00.

Nicke Sjödin i våra hjärtan

Hervor Sjödin och Cissi Jakobsson

Nicke Sjödin - Foto Håkan Humla Sundsvalls Tidning.jpg

Nils-Eric (Nicke) Sjödin föddes 1934 i ett torp i den lilla byn Röån 15 km från Junsele centralort. Han gick i byskolan, men kom så småningom att bli den allra förste i byn att ta studentexamen. I skolan blev han av lärarna uppmanad att lägga av med ”sin fula och breda dialekt”. Han började studera nordiska språk vid Uppsala Universitet och upptäckte då dialektens enorma djupa rötter i fornnordiskan och insåg att den egentligen var ett eget språk med en egen historia.

Detta kom att prägla hela hans liv. Först som gymnasielärare i svenska och engelska i Sollefteå och så småningom som en ovanligt älskad och framgångsrik författare på dialekt. Det blev så småningom 18 böcker, många turnéer runt om i hela Sverige, massor av framträdanden i radio och TV. Han var kåsör i Nya Norrland och sedermera Tidningen Ångermanland fram till sin död. Han kom också att skriva ett stort antal shower, cabareter, pjäser, underhållning av varierande slag, ofta tillsammans med sonen Jacke. Han framträdde alltid själv i dessa föreställningar. Han avled den 8 april 2009.

Hervor och Cissi

Hervor Sjödin, född Torell, var Nickes studentkamrat och de blev ett par redan i skolåldern. Ingen har som hon kunnat följa hela hans karriär. Cecilia (Cissi) Jakobsson (född Torell) är Hervors brorsdotter och har känt Nicke sedan barndomen. Hon har medverkat i ett stort antal av hans föreställningar. Hervor och Cissi läser valda exempel ur Nickes enorma produktion och Cissi sjunger några av hans översättningar av gamla amerikanska evergreens och kanske någon psalm på dialekt.