After Work våren 2019

After Work är en föreläsningsserie på Hola folkhögskola i Prästmon. Föreläsningarna startar 13.00 och är gratis men kombinera gärna med lunch i vår restaurang från 12.00.

22 februari

Permakultur – med naturen som modell

Att designa ur ett permakulturperspektiv handlar om systemtänkande, att utgå ifrån en plats specifika förutsättningar.

Annevi Sjöberg är en av grundarna till Permakultur Stjärnsund och författarna till boken Skogsträdgården - Odla ätbart överallt.

I samband med Trädgårdshelgen på Bollsta folkets hus


29 mars

Robert Nyberg, yrke: satirtecknare

Robert berättar och visar hur det går till i tecknarverkstaden.


12 april

Malvina Bråkenhjelm – prästdotter på villovägar

Malvina Bråkenhielm var född i Sollefteå prästgård på juldagen 1853, dotter till den märklige prosten Runsten och hans musikaliska hustru Ottilia, lillasyster till Laura Fitinghoff, som blev mest känd för berättelsen om Barnen ifrån Frostmofjället.

Malvina Bråkenhielms liv är utomordentligt väl dokumenterat i en skatt av dagböcker och brev i Kungliga Bibliotekets handskriftsarkiv och i ett stort antal romaner, som hon själv skrivit.

Hervor Sjödin, vars mormors mor, Elin Hedberg, också var syster till Malvina och Laura har borrat i arkiven och hittat ett dramatiskt livsöde.


Fredagen 3 maj

Skrivandet som socialt arbete

Mikael Berglund debuterade 2015 med den historiska romanen Ett föremåls berättelse om obesvar och följde 2017 upp med den samtidsdystopiska relationsromanen Smekmånader, båda Albert Bonniers. Föreläsningen kommer att handla om skrivandet som socialt arbete, med empatin som främsta arbetsredskap.


24 maj

Peckas naturodling i Härnösand

Vår tomathistoria börjar i Härnösand för drygt 20 år sedan och inte med tomater utan med fisk. När Pecka Nygård såg de miljöproblem hans fiskodling i havet skapade började han försök med att odla fisk på land.

Andrea Gambardella berättar om Europas största kretsloppsodling som håller till i Härnösand, det odlas på tomater och fisk på ett unikt sätt.