After Work hösten 2019

Välkommen till höstens program för After Work! After Work är en föreläsningsserie på Hola folkhögskola i Prästmon. Föreläsningarna startar 13.00 och är gratis men kombinera gärna med lunch i vår restaurang från 12.00.

Din tid kommer. Shakespeare möter svensk pop

Musikalstudio Höga Kusten

Musikalstudion.JPG

Musikalstudion visar upp höstens arbete. Kursens deltagare ger en föreställning där sonetter av Shakespeare blandas med nutida svensk pop av bland annat Laleh, Veronica Maggio och Håkan Hellström.

Sångerna som framförs är valda tack vare deras berättande innehåll och vi har tagit oss an texterna på samma sätt som vi närmar oss en musikalsång.

Välkomna!

Den nödvändiga klimatomställningen – och vägen till en postfossil välfärd

Staffan Laestadius, professor emeritus KTH

Staffan Lestadius 1.JPG

Staffan Laestadius berättar om en omställning som blir större än vad många av oss vill inse men som fortfarande är möjlig att genomföra med bibehållen – om än annorlunda - välfärd.

Laestadius har tidigare skrivit om den stora utmaningen för vårt sätt att tänka och att organisera vårt samhälle i böckerna Klimatet och välfärden (2013) och Klimatet och omställningen (2018). Han är professor emeritus i industriell omvandling vid KTH och senior rådgivare åt tankesmedjan Global Utmaning i Stockholm.

Denna After Work är en del av Hållbarhetsfestivalen på Hola folkhögskola i Prästmon den 8 november.  På hola.se finns program och mer info. Fritt inträde. Välkommen!

Nicke Sjödin i våra hjärtan

Hervor Sjödin och Cissi Jakobsson

Nicke Sjödin - Foto Håkan Humla Sundsvalls Tidning.jpg

Nils-Eric (Nicke) Sjödin föddes 1934 i ett torp i den lilla byn Röån 15 km från Junsele centralort. Han gick i byskolan, men kom så småningom att bli den allra förste i byn att ta studentexamen. I skolan blev han av lärarna uppmanad att lägga av med ”sin fula och breda dialekt”. Han började studera nordiska språk vid Uppsala Universitet och upptäckte då dialektens enorma djupa rötter i fornnordiskan och insåg att den egentligen var ett eget språk med en egen historia.

Detta kom att prägla hela hans liv. Först som gymnasielärare i svenska och engelska i Sollefteå och så småningom som en ovanligt älskad och framgångsrik författare på dialekt. Det blev så småningom 18 böcker, många turnéer runt om i hela Sverige, massor av framträdanden i radio och TV. Han var kåsör i Nya Norrland och sedermera Tidningen Ångermanland fram till sin död. Han kom också att skriva ett stort antal shower, cabareter, pjäser, underhållning av varierande slag, ofta tillsammans med sonen Jacke. Han framträdde alltid själv i dessa föreställningar. Han avled den 8 april 2009.

Hervor och Cissi

Hervor Sjödin, född Torell, var Nickes studentkamrat och de blev ett par redan i skolåldern. Ingen har som hon kunnat följa hela hans karriär. Cecilia (Cissi) Jakobsson (född Torell) är Hervors brorsdotter och har känt Nicke sedan barndomen. Hon har medverkat i ett stort antal av hans föreställningar. Hervor och Cissi läser valda exempel ur Nickes enorma produktion och Cissi sjunger några av hans översättningar av gamla amerikanska evergreens och kanske någon psalm på dialekt.