Program

Välkommen till vårens program för After Work! After Work är en föreläsningsserie på Hola folkhögskola i Prästmon. Föreläsningarna startar 13.00. Vecka 9 till och med vecka 19 kommer restaurangen att vara stängt på grund av ombyggnation. Om ni vill äta lunch under den perioden i samband med After Work har vi catering så ni måste ringa köket senast onsdagen innan och boka bord/mat, 0612 856 21.

Utgrävning-600px.png
Fredag 28 februari

Arkeolog Ola George

Styresholms medeltida borg

i ljuset av de senaste årens grävning

https://vnmuseum.se/wp/arkeologi/


13 mars 600px.png
Fredag 13 mars

Niklas Hällström

Lyckoindex eller tro på evig tillväxt?

Vad kan vi lära av Bhutan för att tackla klimatkrisen?

Klimatkrisen är ett av många uttryck för en västerländsk utvecklingsmodell som ignorerat både ekosystemens gränser, rättvisa och sociala värden. När världen rör sig allt snabbare mot ekologiskt och socialt sammanbrott behövs andra idéer och lösningar. Vad kan Bhutan lära oss? Det lilla landet i Himalaya mäter lycka snarare än BNP, har fri utbildning och sjukvård och redan 100% förnybar energi, och en regering med lycko- och miljödepartement som sätter alla ramar för politiska beslut. Finns några av svaren i denna annorlunda utvecklingsmodell?

Niclas Hällström är grundare av What Next Forum som katalyserar initiativ kring klimat, miljö- och globala utvecklingsfrågor www.whatnext.org.

Ellen_Tejle-600px.png
Fredag 24 april

Ellen Tejle

A-märkning - mot stereotyper i film

Vem får synas - och vad spelar det för roll?
Från fiktion till verklighet.

Från Undrom till BBCs lista på världens mest inspirerande kvinnor. Ett föredrag med Ellen Tejle från mediehuset Fanzingo och Women in Film and Television om hur påverkade vi egentligen blir av det vi ser på film och tv. Med filmklipp, data och interaktivitet ges roliga och allvarliga verktyg kring hur vi kan ta oss an jämställdhet och stereotyper i film och tv.

Ellen är också initiativtagaren till verktyget A-märkt som gick från idé till världsfenomen, och kommer till sin hemort Undrom efter en världsturné i bla Brasilien, USA och Kina. Senast besökte Ellen Toronto Internationella Filmfestival där hon medverkade i en ny Hollywood-dokumentärfilm.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ellen_Tejle


Trolldomsprocesser_i_sverige-600px.png
Fredag 15 maj

Folklivsforskaren Tommy Kuusela

Trolldom och häxor i Ångermanland

I Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala finns det stora samlingar med uppteckningar och inspelningar som handlar om bland annat folktro i Ångermanland, ett material som främst skildrar förhållanden under 1800-talet. En del av samlingen behandlar trolldom, till exempel svartkonstböcker och formelsamlingar eller olika medel för att bota sjukdomar, finna stöldgods och väcka kärlek. Ja, det finns till och med formler och metoder beskrivna för att skada andra. I de folkliga traditionerna benämndes sådana personer inte för häxor, istället sa man om sådana personer att de var kloka, de var kloka gubbar och gummor.

Tommy Kuusela är fil.dr. i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala (Institutet för språk och folkminnen). 2017 försvarade han sin doktorsavhandling vid Stockholms universitet om interaktion mellan gudar och jättar i en fornnordisk hallmiljö. Han har skrivit runt 30 vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar om sina forskningsintressen: folktro, fornnordisk religion och djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

https://www.isof.se/om-oss/kontakt/egna-sidor/tommy-kuusela.html