Flera personer, fotade bakifrån, sitter och lyssnar på en föreläsare

After Work på Hola folkhögskola

After Work på Hola folkhögskola är tillbaka igen våren 2021! Dock begränsas antalet platser för att minska smittspridningen, så glöm inte att anmäla dig senast dagen innan. Föredragen kommer även att streamas på vår Facebooksida och spelas in till vår Youtubekanal. Programmet för våren hittar du nedan.

Viktiga anpassningar av vårens After Work

After Work är en föreläsningsserie på Hola folkhögskola i Prästmon. Föreläsningarna startar kl 13.00 och är gratis men kombinera gärna med lunch i vår restaurang. På grund av coronapandemin begränsas antalet fysiskt närvarande på After Work och lunch. Se nedan under varje programpunkt.

För fysisk närvaro på After Work respektive lunch (kl 12.15) krävs anmälan senast dagen innan. Anmälan sker via e-post till: receptionen@hola.se.

Varmt välkomna!

Program för våren 2021

Informationen uppdateras eftersom.

Sagoland - En finnpajsares betraktelser

Jan Wiik

Jan var under många år lärare på Hola folkhögskola. Om sitt föredrag berättar han:

"Vi som bor mellan Finland och Sverige i själen har två fosterland. Då jag åker från Finland far jag hem till Sverige, då jag åker till Finland åker jag hem. Föreläsningen kommer inte huvudsakligen att handla om Finlands historia, men Sveriges och Finlands gemensamma arv är en utgångspunkt. Varför har vi lika och olika förhållningssätt till livet? En finsk skylt berättar att rökning är förbjudet, en svensk dito att rökning undanbedes. Varför bastu, kniv och brännvin? Om det är sant? Varför är melankolin en finsk njutning? Det blir inte en vetenskaplig föreläsning, men en sannolik ur mitt finlandssvenska perspektiv. Jag betraktar från mina minnens gränsland, ni väljer att tolka min sanning."

Antalet fysiskt närvarande i publiken begränsat till fem personer. Ingen lunch serveras.

Hjalmar Söderberg och verkligheten

- Så inspirerades han till romanen Doktor Glas

Björn Sahlin

Doktor Glas, tecknad av Hjalmar Söderberg.

I sina romaner använde sig Hjalmar Söderberg gärna av verkliga förebilder. Nu, mer än hundra år senare för oss, har förebilderna bleknat eller fallit i glömska, men i hans samtid kände människor igen sig, mer eller mindre blottade och skandaliserade. Hans berömda roman Doktor Glas kom ut 1905.

Trettio år senare antydde Söderberg själv vem som varit förebild till prästen, pastor Gregorius, som doktorn tar livet av därför att han blivit förälskad i pastorns hustru. ”Han kallades ’judeprästen’, därför att han hade koncentrerat sitt nit på att omvända judar, utan tvivel med klent resultat.” "Judeprästen" kunde nu utan svårighet identifieras som den i Stockholm välkände föreståndaren för Israelmissionen, pastor Lindström, som hade varit inblandad i en av tidens stora skandaler i huvudstaden. Hans hustru rymde nämligen med en av pastorns unga judiska proselyter. Det är hennes historia Björn vill berätta och visa hur den glimtvis återspeglas i Doktor Glas.

26 mars

Vatten i trädgården - Från vattenblänk till baddamm

Carina Wallin

Barnkonventionen - Svensk lag men så mycket mer

Fredrik Berglund

En tillbakablick på Barnkonventionens resa till svensk lag och ett samtal i bredare perspektiv om barns rättigheter.

Spännande spår av historien i Ångermanland

Johanna Ulfsdotter