Elevhemmet, byggnaden Flottaren.
Elevhemmet, byggnaden Flottaren.

Bo och studera

Välkomstbrev

Välkommen till Hola folkhögskola

 

Vi hoppas att du är fylld av nyfikenhet och förväntningar. Vi ser fram emot att träffa dig!

                                                      

Viktig information angående Covid-19

Covid-19 har, som vi alla vet, påverkat oss mycket under senaste tiden. Vi ser dock fram emot ett nytt läsår med tillförlit och planerar för att erbjuda undervisning på plats. Vi måste dock koma ihåg att faran inte är över. Folkhälsomyndigheten har förlängt de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 till och med den 30 september. Råden ses över kontinuerligt och kommer att anpassas i takt med att det epidemiologiska läget förändas. Alla behöver även framgent ta ansvar för att minska risken för smittspridning.

Vi kommer förbereda för skolstarten med nödvändiga anpassningar av exempelvis klassrum, matsalar, köbildning med mera - allt för att kunna bedriva verksamheten på ett så säkert sätt som möjligt. Vi kommer fortsätta att göra riskbedömningar och vid behov fatta nya beslut om anpassningar och/eller revidering av planerat upplägg. 

Skolstart

På onsdag den 25 augusti startar läsåret 21/22 (med undantag för Ekobruk år 2 som startar den 20 augusti, Medicinsk sekreterare som startar sitt läsår den 23 augusti och Spelutveckling som startar sitt läsår på onsdag den 1 september). Vi välkomnar deltagare både i Prästmon och i Sollefteå att vara med på skolstart på plats i Prästmon. Vi ordnar en buss till och från Prästmon för deltagare i Sollefteå. Bussen åker från resecentrum kl. 08.00 och tillbaka senast kl. 15.00.

Kursansvariga möter upp deltagare på respektive kurs ute på gården kl. 8.45 Därefter går klasserna till sina klassrum/samlingslokal för upprop och information.

Vi vill fira skolstarten och därför kommer det att finnas fika för alla första dagen. Skolan bjuder också alla på lunch utomhus onsdag den 25 augusti.

Du som ska bo på internatet är välkommen att flytta in måndag eller tisdag vecka 34. Vi ser gärna att du i möjligaste mån kommer på dagtid då vi har personal på plats (kl. 07.30 – 17.00). Vill du komma en annan dag/annan tid vänligen kontakta receptionen på receptionen@hola.se eller 0612-856 01 och informera vilken dag och tid du beräknar komma till skolan.

Information inför läsåret 21/22

Läsårstider

Höstterminen                     25 augusti - 21 december 2021

Höstlov                              Vecka 44

Vårterminen                       13 januari - 8 juni 2022

Sportlov                             Vecka 10

Påsklov                              Vecka 14

Hola folkhögskola ligger i byn Prästmon vid Ångermanälvens strand, mellan städerna Kramfors och Sollefteå. Här finns det lugn och ro för studier och skapande verksamhet dygnet runt, även på helger. Folkhögskolan brukar beskrivas som en ”fri och frivillig” skola. Det är en skola för vuxna. Det innebär att du själv har stort ansvar för både dina studier och din fritid här.

Skolans ledord är ”Vi skapar möjligheter”. Det begreppet vill vi ska genomsyra allt vi gör på Hola. Under din tid på Hola vill vi att du fokuserar på att ta del av möjligheterna och därför är det en självklarhet att vi har alkohol- och drogförbud på skolan. Hola är en regionägd folkhögskola, vilket innebär att vi är ideologiskt och religiöst obundna.

För dig som ska bo skolan

Skolan har ca 60 möblerade rum för deltagarna. Rummen är ca 15 kvm och då ingår hatthylla, skohylla, garderober, toa och dusch, säng med täcke/kudde, sängbord, fåtölj, skrivbord och stol.
Det finns gemensamma allrum med tv och fullt utrustade kök. I alla internatrum finns trådlöst internet som ingår i din hyra och koden hämtar du i receptionen.

Husdjur stannar hemma.

Kostnaden för att hyra ett rum är 4 750 kr/månad och betalas i receptionen. Du som bor på internatet kommer att få en separat betalningsplan av receptionen. I priset ingår logi, frukost och lunch, måndag – fredag i skolans restaurang. I övrigt lagar du maten i internatets kök på din egen bekostnad. I restaurangen kan du oftast köpa frysta matlådor till ett förmånligt pris. Sänglinne och toalettpapper ingår inte i hyran, utan det står du för själv.

Restaurangen

Vi serverar dagligen en näringsrik lunch. Lunchen ingår i priset för dig som bor på internatet, men självklart kan alla deltagare och personal köpa lunch i restaurangen. Vår lunch är i regel gluten- och laktosfri. God vegetarisk mat finns alltid. Har du särskilda behov gällande maten vänligen informera kökspersonalen när du kommer till skolan.

 

Vid behov kommer vi att dela upp lunchtiderna för att hålla nere antalet lunchgäster i restaurangen. Mer information kommer att finnas på skolan vid terminsstarten.

Övrigt

Studiemedel söker du via www.csn.se. Skolan rapporterar att du blivit antagen, men du ansvarar för att försäkra dina studier i samband med terminsstart på CSN:s hemsida.

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift. Priserna finns på vår hemsida under respektive kurs.

Du som ska studera gymnasiegemensamma ämnen, lämna in dina betyg från tidigare utbildning så snart som möjligt.

Alla som går på skolan har fri tillgång till skolans gym. För att undvika trängsel på gymmet bokar du träningstider vid receptionen.  Det finns även fantastiska möjligheter till promenader och/eller joggingturer i vår fina omgivning. På skolan finns det även några cyklar och cykelhjälm för utlån.

På skolan finns även vår studievägledare och kurator Emma Berglund, henne kan du prata med om du har funderingar kring framtiden. om du är är orolig eller om du bara behöver prata av dig. 
Emma Berglund - Studie-och Yrkesvägledare / Kurator
Tel: 0612 - 856 02
E-post: emma.berglund@rvn.se

Försäkringar

Kursdeltagare är olycksfallsförsäkrade under hela skoltiden, även under loven. Dina personliga tillhörigheter inte omfattas av skolans försäkring, vill du ha dessa försäkrade måste du se till att de täcks av din egen hemförsäkring.

 

Din kommande adress på skolan:          

Ditt namn

Hola folkhögskola

Folkhögskolevägen 5

873 93  NYLAND

 

Hur kommer Du till Hola?

Åker du kollektivt så är närmaste tågstation  ”Västeraspby/Höga kusten airport”, därifrån är det ca 4 km till skolan. Men det bästa är att boka resplusbiljett till ”Prästmon, korsningen”, då kommer man till busshållplatsen 150 m från skolan. OBS! Resplusbiljetten måste man ringa och boka själv, på telefon 0612-664300. På internet hittar du uppgifter om resan på www.resplus.se.  Från Västeraspby kan du förbeställa anslutningstaxi för dom flesta ankomster/avgångar till en överkomlig kostnad. Alla avgångar/ankomster har dock inte anslutningstaxi, och en del resplusbiljetter innebär byte till buss i Kramfors istället.

För busstider i närområdet, se www.dintur.se

Kommer du med bil finns det en utförlig vägbeskrivning här.

Parkeringsavgiften är 150 kr per månad och då ingår motorvärmare.

 

Välkommen till oss på Hola folkhögskola, vi ses snart!

 

                           

Lea Kinnunen, rektor                           Irene Jonasson, enhetschef för serviceenheten

Bra att veta om mobiltäckning

Vänligen notera att andra mobilabonnemang än de som använder Telias mobilnät kan ha dålig täckning i området. Se respektive operatörs täckningskarta för mer info.