Vävstol med trasmatta

Kulturarvsveckan 2022

Vi blickar framåt, långt framåt, innan vi tillsammans tittar bakåt på vårt spännande kulturarv!

Vi vill ge dig nya tankar och idéer kring hur vi vårda kulturen som vi fått i arv. Kulturarvsdagarna är fyllda med inspirerande föreläsningar och upplevelser. Varje dag har sitt eget tema:

Dag 1. Ankomstdag
Första dagen får du möjlighet att bekanta dig med med våra kulturskatter. Bland annat besöker vi våra kyrkor i Torsåker och Ytterlännäs från 1100 talet, Sandslåns Flottningsmusuem och vårt hembygdsmuseum Hämra. Älven var avgörande för timmerflottningen och Ådalen var en kulturbygd. Här finns mycket arv att ta vara på! På Hola Folkhögskola får du tips om fler intressanta utflyktsmål.

Dag 2. Skog och Natur
Kulturarvsdagarna inleds med en festlig invigning. Under dagen får du en inblick i hur vi kan vårda den skog vi ärvt. Du får även veta mer om hur vi än idag kan arbeta med timmer och trä. Hur för vi vidare våra förfäders kunskaper till kommande generationer? Vi har tagit fram kartor med fem trevliga vandringsmål om du väljer att enbart njuta av vår härliga natur.

Dag 3. Bildande och Skapande
Dagen bjuder på föreläsningar om att studera, skapa och vara kreativ med det vi har ärvt. Vad kan våra hembygdsmuseer berätta för oss om forna tider? Att kunskapen ger oss möjlighet att ta vara på svunna tiders vardagsliv förstår vi, men var kan man hitta den? Teater, konst, litteratur och musik är en del av vårt arv. För att inte tala om trasmattevävning. Hur många tankar har inte vävts in i alla vackra vävnader, rejäla linnehanddukar och randiga trasmattor?

Dag 4. Odla din egen mat
Många av oss har säkert hört mor- och farföräldrar berätta om livet förr: om vardagslivet på gårdar och torp. Vad man odlade, hur man odlade det i sina trädgårdar och hur man tillredde sin mat med beprövade metoder. Hur kan vi anpassa våra liv så miljövänligt som möjligt? Det får du veta mer om under den här dagen.

Dag 5. Hemvändardag
Under förmiddagen sammanfattar vi Kulturarvsdagarnas innehåll. Vi kommer även diskutera och vad kan vi göra för att locka fler till bygden som lockas av vårt arv och vi vill gärna höra dina tankar. 

Välkommen till Holas Kulturarvsdagar!

 


Våra rutiner i och med Covid-19

Vi fortsätter att följa och respektera restriktionerna som finns för att minska smittspridningen av Covd-19. Vi har rutiner för hur vi på Hola Folkhögskola förhåller oss till Covid -19 och det är viktigt att du som deltagare läser och följer dessa. På vår hemsida kan du läsa om dessa rutiner, som innebär bland annat hålla god handhygien, hålla avstånd och naturligtvis att vara hemma vid symptom.