Biografiskt berättande – projekt

Detta är kursen för dig som redan har ett skrivprojekt igång, och vill arbeta med att utveckla din egen eller andras livsberättelse.

I ett projektarbete får du som deltagare möjlighet att utforska någon del av det biografiska berättandet som kan vara till nytta för ditt skrivande. Vi fortsätter arbetet med att skapa en gestaltande, levande text och förfina den egna berättarrösten. Fokus ligger på en individuell utveckling i det egna skrivandet.

Vi arbetar med stor tonvikt på respons, men även med utvecklande skrivövningar för att skapa en levande text, förfina den egna berättarrösten och få bukt på berättelsens struktur, dess röda tråd. I ett fördjupningsarbete ges möjlighet att utforska någon del av det biografiska berättandet som kan vara till nytta för det egna skrivandet. Ett möjligt mål är att färdigställa ett manus för utgivning. Fokus ligger på en individuell utveckling i det egna skrivandet.

Närträffarna under året innebär gästlärare, workshops, författarbesök, handledning och responssamtal.

Kursupplägg

Kursen är på 50% och går över två terminer.

Närträffar

  • 24–25 augusti (obligatorisk)
  • 14–15 december
  • 29 februari - 1 mars
  • 16–17 maj

Antagningskrav

För att kunna söka till denna kurs ska du ha ett redan pågående biografiskt projekt. Erfarenhet av respons är också meriterande. Du lämnar in din ansökan via Schoolsoft, tillsammans med din ansökan vill vi att du lämnar in ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå kursen. Skicka med en beskrivning och/eller ett kort utdrag från din text. Alla inskickade texter behandlas med diskretion.

Har du ännu inte påbörjat ditt skrivprojekt?

Kursen Biografiskt berättande grund är en utmärkt förberedande kurs inför denna projektkurs. Där får du arbeta med det biografiska berättandets grundfrågor, och testa olika genrer och skrivsätt. Grundkursen rekommenderas för de som har en skrividé, men ännu inte börjat skriva och brottas med det biografiska skrivandets alla olika element. Det är bra om man har med sig den erfarenheten in i projektkursen.

Röster om kursen

"Du som vill utveckla dig som person och skriva självbiografiskt, här är något som verkligen ger dig både kunskaper och glädje. Ett lättsam, inspirerande upplägg som gör att du blir engagerad och vågar skriva. Ett pedagogiskt lätt sätt att ta till dig kunskaper, insikter, men också ett arbete som gör att du får tänka igenom vad du vill skriva, hur du vill skriva. Vad du vill skriva om, växer sakta fram under en mycket kunnig skrivpedagog som Mina Widding, på Hola Folkhögskola. Jag rekommenderar dig varmt till en spännande framtid - en tid till både skratt, glädje, kanske rentav tårar och framförallt i ett klimat där det är högt till tak och med en lyhörd handledare!"

- EwaChristine, deltagare