Porträtt av Björn Eriksson

Björn Eriksson

Kursansvarig

Björn Eriksson har en lång bakgrund inom ljudteknik, musikproduktion och musik. Fick en rullbandspelare i födelsedagspresent när han fyllde 10 år, vilket troligen betydde mycket för framtida yrkesval. Började först med att jobba som elektronikkonstruktör i Stockholm under de första åren efter utbildningar. Jobbade som musiktekniker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm innan han flyttade till Ångermanland och började jobba på Hola folkhögskola i mitten av 90-talet. Som mentor och utbildare på 80-talet var Claes Wettebrandt (Studio Blue) inom ljudteknik och olika Master Classes via Musikhögskolan i Piteå, musikteori och gehör via Kulturama. Musikvetenskap på Stockholms Universitet. Björn har gått Folkhögskolelärarprogrammet på Linköpings Universitet. Björn är också musiker och spelar en mängd olika instrument däribland gitarr, klarinett och piano/synthar. Det stora ljudintresset har tagit sig olika uttryck som att gräva djupare i elektronisk och experimentell musik och ljudkonst, vilket Björn också håller kurser och workshops i. Björn skriver också EAM-stycken och spelar med i ett rockband.

Några projekt som Björn är extra stolt över inom musikproduktion och ljudteknik är att ha spelat in filmmusik av både Johan Söderqvist och Per Mårtensson samt ha spelat in en låt till Stina Nordenstams första album, spelat in orkestermusik som Denniz Pop skrev till ett barnboks-projekt, spelat in orkestermusik till Ingmar Bergmans operauppsättning av Backanterna som Daniel Börtz och i samband med det också fått hälsa på Ingemar Bergman när han satt med och lyssnade i studion på KMH.

På senare år har Björn gått ännu djupare in i ljudens värld och fortbildat sig via Rensselaer Polytechnic Institute i NY, USA 2015 och där blivit certifierad “Deep Listener”-instruktör av lärare som Pauline Oliveros, IONE och Heloiose Gold m.fl. Björn är förutom lärare på Hola folkhögskola anlitad som gästlärare på Musikhögskolan i Piteå och Rensselaer Polytechnic Institute´s onlinekurs i Deep Listening. Utöver musik och ljud-intressena är Björn en cineast och gillar att odla grönsaker och blommor.