Mitt år på Musikalstudion Höga Kusten - några elever berättar.

Här berättar fem tidigare elever om sitt år på Musikalstudion Höga Kusten (dåvarande Show och Musikal).

Emma Nyström

Mitt år på Hola folkhögskola var fyllt med glädje, inspiration, nyfikenhet och mod

När jag började utbildningen hade jag nästintill ingen erfarenhet utav teater, sång eller dans - men ett brinnande intresse.

Det året var verkligen perfekt för mig som nybörjare och som ville få en inblick i hur det skulle vara att leva min dröm - ett liv som musikalartist.

Hela stället bär på ett tillåtande klimat där det finns plats för var och en, hur mycket och lite du än har i din ryggsäck. Fantastiska pedagoger formar din tid på Hola utifrån dig och ger dig utmaningar som ska få dig att nå dina personliga mål.

Jag fick med mig mycket under mitt år, och en sak som fastnat på näthinnan var vår första produktion. Det var otroligt häftigt och lärorikt att få vara med i hela processen från början till slut. Att få se hur mycket jobb det krävs, hur stor del alla olika roller har när det kommer till tex ljus och ljud. Och självklart, känslan att vara en del av en ensemble. Att sträva mot ett mål tillsammans - den gemenskapen är oslagbar!

Inte nog med att utbildningen i sig är perfekt för att du ska få med dig de grundläggande verktygen så att dy kan ta dig vidare på din stege - den befinner sig också i en helt underbar miljö. Du är omringad av grönska och vatten och bor tillsammans med likasinnade människor. Rätt häftigt?

Jag skulle inte tveka på att ansöka om jag vore du. Jag hade gjort det nu. Helst igår!

(Studerade senare yrkesutbildningen på Balettakademin i Göteborg)

Malin Vispe

Oj vad det gömmer sig stora kunskaper där i Prästmons skogar

Utbildningen Musikalstudion Höga Kusten gav mig många nycklar och metoder som jag fortfarande idag har användning för på Teaterhögskolan, både inom sång, dans och skådespeleri. Framförallt visade den mig lusten och viljan till teater och skådespeleri, tack vare den engagerande och fantastiske teaterläraren Magnus Engqvist.

(Studerar nu på Teaterhögskolan i Göteborg)

Malin Stenbäck

Året på Hola gav mig många saker 

Jag var på en plats som tillät mig att slappna av och känna efter vem jag var och vad jag behöver för att må bra. Jag träffade många fina människor, som jag inte tror att jag hade träffat annars. 

Jag utvecklades enormt inom dans, sång och teater tack vare de fina och eminenta lärarna som finns på Hola. Jag fick chansen att i min egen takt (omgiven av vänner ifall jag kände mig ensam) utforska hur det var att flytta hemifrån. 

Jag blev inspirerad och utvecklades enormt, jag kände mig också väldigt trygg vilket gjorde så att jag vågade prova nya saker och jag fick också självförtroende nog att söka mig vidare till det jag satt som mål. 

Efter Hola kom jag in på Balettakademien och Performing Arts school i Göteborg och valde tillslut att gå på PAS då det kändes som det bästa valet för mig.  

Sista året i skolan jobbade jag även på Göteborgs stadsteater, där jag medverkade i Pygmalion, därefter gjorde jag Tomas sista Revy tillsammans med Tomas Von Brömsen och 2Entertain i ett år på Lisebergsteatern i Göteborg och ett år på Intiman i Stockholm. Nu har jag precis påbörjat mitt andra kontrakt på Color Line, även där anställd av 2Entertain. 

Henrik Jansson

En ögonöppnare

Mitt år på Hola öppnade mina ögon för hela musikalvärlden. Jag hade faktiskt inte tänkt på att man kunde jobba som musikalartist innan jag gick på Hola.

På Hola tog jag mina första danssteg, det är en upplevelse jag aldrig kommer glömma. Man får göra lite av allt och det är väldigt bra för oss som kanske aldrig hållt på med det innan. Man får liksom lära sig genom att göra. Se vad som händer. 

Just nu jobbar jag med Dröse & Norberg i äventyret Aladdin. 20/11 2017.

Henrik har också gått PAS i Göteborg (Performing Arts School) samt medverkat i Billy Elliot på Stockholms Stadsteater.

Matilda Bergman

Kärleken till musikalen växte

Jag sökte till Show- och Musikallinjen på Hola Folkhögskola för att jag var intresserad av musikal och ville testa på att syssla med sång, dans och teater på intensiv nivå. Hola gav mig den möjligheten och under mitt år där växte kärleken till musikal som konstform och jag fick samtidigt en bra grund inom alla ämnen för att söka vidare till yrkesutbildningar.

Med sångframträdande inför klassen och lärarna varje vecka med mycket fokus på interpretation kunde jag utforska mitt känsloregister som skådespelare och fick samtidigt en trygghet i att stå på scen. Skolan har en riktigt mysig och trygg miljö där jag fick chans att utvecklas i egen takt med hjälp av grymma lärare!

(Matilda går för närvarande på SMU i Stockholm (Stockholms Musikalartist Utbildning)

Kontaktuppgifter till kursansvarig

Ellinor Berglund

E-postadress: ellinor.berglund@rvn.se

Telefonnummer: 070-569 41 09


Tillbaka till toppen