SI-Kurs 2021

Ett möte med Sverige - sommarkurs i svenska språket A2/B1-nivå 

i samarbete med Svenska Institutet   13 juli – 30 juli 2021. 

Hola folkhögskola är en av landets äldsta folkhögskolor och ligger i Prästmon, Nyland i Ådalen cirka 45 minuter från kusten. Närmsta större städer är Kramfors och Sollefteå. Landskapet heter Ångermanland och har en intressant historia med bland annat häxprocesser, svensk arbetarrörelse och strejken i Ådalen 1931.  

Kursen vänder sig främst till universitetsstuderande i utlandet med svenska som främmande språk. Den vänder sig också till andra med motsvarande kunskaper och intresse för Sverige och det svenska språket. Målet är att ge dig en bra bild av det moderna och mångkulturella Sverige idag och välfärdssamhället i förändring. 

Kursen består av fyra delar;

Del 1: Svenska språket

Del 2: Samhällsinformation

Del 3: Svenska seder och bruk

Del 4: Estetiska inslag

Svenska Institutet erbjuder 40 deltagare stipendium, vilket innebär undervisning, mat och boende, litteratur och utflykter.

Några platser kommer även att finnas för betalande deltagare. 

Aktiviteter och utflykter 

Några kvällar under kursen visar vi svensk film. Andra kvällar spelar vi brännboll och sjunger allsång tillsammans. På fritiden umgås du med studenter från hela världen. 

Möjlighet finns att på skolans område besöka Häxmuséet som är en utställning och Häxprocesserna i Torsåker på 1600-talet.

Under helgerna gör vi utflykt i de olika landskapen Medelpad, Ångermanland och Jämtland. Vi åker till Sundsvall, även kallad Stenstaden. Där finns även Kulturmagasinet och IKEA. Vi kommer i Höga Kusten området att besöka utomhusmuséet Mannaminne och fiskeläget Bönhamn. En speciell plats är också Thailändska paviljongen i Ragunda. Vi planerar dessutom ett besök på Moose Garden, älgfarmen utanför Östersund i Jämtland. Sista kvällen anordnas Norrlandsafton med mat från regionen och får där chansen att smaka på surströmming. 

Inkvartering 

Du kommer att inkvarteras i ett enkelrum med dusch och toalett på skolans internat. 

I restaurangen får du frukost, lunch, middag och naturligtvis förmiddags- och kvällsfika. 

Skolan har WiFi, ett mindre bibliotek, datasal, idrottshall, gym och fotbollsplan. Det finns även möjlighet att låna cykel. 

Kontaktuppgifter 

Hola folkhögskola, SE- 870 52 Nyland, Sweden 

Telefon +46 612 856 01 

E-postadress: receptionen@hola.se

Hemsida: www.hola.se  

 

Ansökan skickas senast den 31 mars 2021 till skolan via e-post. 

Blankett finns att ladda ner nedan.

Ansökningsblankett