Ett möte med Sverige

Ett möte med Sverige - sommarkurs i svenska språket A2/B1-nivå i samarbete med Svenska Institutet 16 juli – 2 augusti 2019.

Kursen vänder sig främst till universitetsstuderande i utlandet med svenska som främmande språk men också till andra med intresse för Sverige och det svenska språket och som har motsvarande kunskaper.

Svenska Institutet erbjuder 40 deltagare stipendium, vilket innebär undervisning, mat och boende, litteratur och utflykter.

Några platser kommer även att finnas för betalande deltagare.

Kursinnehåll

Kursen har fokus på svenska språket och är uppdelad i tre delar

  • Del ett, omfattar svenska språket. Varierad undervisning där man arbetar med texter av olika slag, vokabulär, grammatik, uttalsövningar samt muntliga och skriftliga övningar.
  • Del två, omfattar samhällsinformation. Diskussioner rörande aktuella samhällsfrågor och aktuell svensk debatt. Målet är att ge en varierad och rik bild av Sverige idag, det mångkulturella Sverige såväl som välfärdssamhällets förändring. Vi diskuterar politiska ståndpunkter såväl från EU som internationellt, och vilken påverkan det har på livet i Sverige.
  • Del tre, omfattar svenska seder och bruk. Lektioner ägnas till stor del åt ämnen som rör svensk kultur, historia och samhällsliv.

Kvällsaktiviteter

Filmkvällar, besök på lokala sommarkonserter, svenska seder och bruk såsom allsång och brännboll. Guidning till Torsåkers kyrka och föreläsning om häxprocesserna i Torsåker 1675.

Utflykter

  • Utflykter i Ångermanland och Medelpad, Jämtland
  • Höga Kusten med omnejd
  • Thailändska Paviljongen i Ragunda
  • Naturupplevelser: Ulvön med Ulvö kapell
  • Norrlandsafton: gemensam middag sista kvällen, med mat från Norrland (älg, lax, sill surströmming, hjortron etc)

Fritid

Skolan har ett mindre bibliotek där man kan låna böcker och tidskrifter. Datasal finns till förfogande och tillgång till trådlöst bredband på hela skolområdet. För den som vill idrotta finns det möjligheter både ute och inne, t ex volleyboll, fotboll och innebandy. I huvudbyggnaden finns ett nyrenoverat gym med det mesta man kan önska sig. Skolan lånar ut cyklar och det finns gott om tillfällen att se sig om på egen hand i närområdet. Möjlighet finns för deltagarna att besöka Häxmuseet på skolans område, en utställning om Häxprocesserna i Torsåker på 1600-talet.

Boende och mat

Skolan kan tillhandahålla enkelrum med egen dusch och toalett. Handikappanpassat boende finns på skolan.
Helpension, förmiddags- och kvällsfika.

Kontaktuppgifter

Hola folkhögskola, SE- 870 52 Nyland
Sweden
Telefon +46 612 856 01

Kursansvarig: Lars Edlund lars.edlund@folkbildning.net

Ansökan skickas senast den 31 mars 2019 till skolan, helst via e-mail.

För ansökan klicka här

Ett möte med Sverige