En mytologisk kvinnofigur i sten mot en svart bakgrund.

Kvinnohistoria - kvinnliga arketyper i mytologi och förhistoria

En spännande sommarkurs för dig som är intresserad av och vill fördjupa dig i ämnet kvinnohistoria.

Det finns ett stigande intresse för kvinnohistoria i alla former. Tolkningar av forntidsfynd och arkeologiska utgrävningar världen över har präglats av 1900- talet syn på kvinnor. Här kommer en kurs för dig som vill förkovra dig i sociologiska och filosofiska tolkningar av förhistoriska fynd och kvarlevor såsom figuriner, statyer och monument föreställande kvinnor och kvinnokroppar världen över.

Kursen bjuder på en inblick i modern arkeologisk sociologisk genusforskning av förhistoriska samhällen. Kursens mål är att väcka en diskussion om den samtida uppfattningen av kvinnan gentemot den förhistoriska, samt bekanta oss med olika arketyper och gestaltningar av kvinnor. Vi utgår från innehållet i utställningen på Kvinnominnes Gudinnemuseum i Näsåker och söker sedan vidare kunskap inom området.

Kursen innehåller teoretiska delar och diskussioner, men kommer också bjuda in till ett holistiskt sätt möta och nyfiket utforska hur de förtida samhällenas ceremoniella föreställningar, strukturer och idebilder kan ha sett ut.

I kursen ingår moment som sång och ljudmeditationer, naturvandringar, ett bekantande med örter, växter, träd, vattendrag, berg och källor. Runt om i natursköna Näsåker kommer vi att besöka naturplatser för att möta de arketyper vi lär oss om i deras rätta element samt utforska relationen till naturen och jorden som ett levande väsen.

Om du blivit antagen

Om du har blivit tilldelad en plats på kursen ska du logga in på ditt Schoolsoftkonto via länken nedan för att tacka ja eller nej.

Inloggningssida Schoolsoft

Kontaktuppgifter till kursansvarig

Malin Spjuth

E-postadress: malinspjuth@gmail.com


Tillbaka till toppen