En kille och en tjej står bredvid en bokhylla och tittar in i kameran.

Ett möte med Sverige

En sommarkurs i svenska språket på A2/B1-nivå i samarbete med Svenska Institutet.

Kursen vänder sig främst till universitetsstuderande i utlandet med svenska som främmande språk men också till andra med intresse för Sverige och det svenska språket och som har motsvarande kunskaper.

Svenska Institutet erbjuder 40 deltagare stipendium, vilket innebär undervisning, mat och boende, litteratur och utflykter.

Några platser kommer även att finnas för betalande deltagare.

Kursinnehåll

Kursen har fokus på svenska språket och är uppdelad i fyra delar:

  • Del 1 omfattar svenska språket. Varierad undervisning där man arbetar med texter av olika slag, vokabulär, grammatik, uttalsövningar samt muntliga och skriftliga övningar.
  • Del 2 omfattar samhällsinformation. Diskussioner rörande aktuella samhällsfrågor och aktuell svensk debatt. Målet är att ge en varierad och rik bild av Sverige idag, det mångkulturella Sverige såväl som välfärdssamhällets förändring. Vi diskuterar politiska ståndpunkter såväl från EU som internationellt, och vilken påverkan det har på livet i Sverige.
  • Del 3 omfattar svenska seder och bruk. Lektioner ägnas till stor del åt ämnen som rör svensk kultur, historia och samhällsliv.
  • Del 4 omfattar estetiska inslag som musik, måleri med mera.

Kvällsaktiviteter

Filmkvällar, besök på lokala sommarkonserter, svenska seder och bruk såsom allsång och kräftskiva. Guidning till Torsåkers kyrka och föreläsning om häxprocesserna i Torsåker 1675.

Utflykter

  • Utflykter i Ångermanland
  • Höga Kusten med omnejd
  • Naturupplevelser: Slåtterdalsskrevan, Ulvön med Ulvö kapell
  • Österåsens Hälsohem, friskvård, Villa Norrfrid
  • Norrlandsafton: gemensam middag sista kvällen, med mat från Norrland (älg, lax, sill surströmming, hjortron med mera)

Fritid

Skolan har ett förnyat bibliotek där man kan låna böcker både på svenska och engelska. Datorer finns till förfogande och tillgång till trådlöst bredband på hela skolområdet. För den som vill idrotta finns det möjligheter både ute och inne, t ex volleyboll, fotboll och innebandy. I huvudbyggnaden finns ett nyrenoverat gym med det mesta man kan önska sig. Skolan lånar ut cyklar och det finns gott om tillfällen att se sig om på egen hand i närområdet. Möjlighet finns för deltagarna att besöka Häxmuseet på skolans område, en utställning om Häxprocesserna i Torsåker på 1600-talet.

Boende och mat

Skolan kan tillhandahålla 66 rum med egen dusch och toalett. Handikappanpassat boende finns på skolan. Helpension och eftermiddagskaffe.

Ansökan

Ansökan skickas senast den 31 mars 2023 till skolan via e-post till si.hola@rvn.se.

Dessa dokument ska skickas in i samband med ansökan:

Kontaktuppgifter

Adress: Hola folkhögskola, 873 93 Nyland
Telefon: 0612-856 01
E-post: si.hola@rvn.se

Bilder från tidigare SI-kurs


Tillbaka till toppen