Antagningsvillkor

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt ha särskilda förkunskaper.

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har godkända betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 6.
  3. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 och 2.
  4. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  5. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Punkt 5 handlar om att du kan bli behörig på andra sätt än genom betyg från gymnasiet. Alla människor bär med sig kunskaper och kompetenser. En del är förvärvat via formell utbildning, till exempel gymnasie- eller högskoleutbildning, medan annat kan ha kommit från arbete, föreningsverksamhet eller kurser på fritiden. Detta kallas reell kompetens. Skolan kan göra en bedömning av din reella kompetens. Skolan kan till exempel genomföra olika tester för att se om dina kunskaper motsvarar gymnasiekurserna.

Du kan läsa mer om behörighet och vad som gäller för just dig på Yrkeshögskolans webbplats.

Olika sätt att bli behörig

Saknar du behörighet till utbildningen? Ingen fara! Det finns flera sätt att bli behörig. Du kan bland annat läsa in behörigheterna du saknar via Allmän kurs, ansöka om att få genomföra ett behörighetstest eller ansöka om att bli antagen utifrån reell kompetens. Vi tillämpar också 20-procentsregeln.

Behörighetstest

Vi erbjuder ett behörighetstest i Engelska 6 och Svenska 2. Testet är till för dig som saknar betyg i ämnet, men anser dig besitta den kunskapen ändå. Blir du godkänd på testet anses du behörig i ämnet. Om du önskar genomföra ett behörighetstest gör du så här:

  1. Ansök till utbildningen och uppge att du önskar genomföra ett behörighetstest.
  2. Kursansvarig lärare tar kontakt med dig för inbokning av behörighetstest på Hola folkhögskola.
  3. Efter behörighetstestet genomförs en validering i samråd med behöriga ämneslärare.
  4. Vi kontaktar dig med besked om behörighetstestets resultat.

Reell kompetens

Om du inhämtat kunskap som motsvarar behörighetskraven på andra sätt än genom just den specifika kurs som ingår i behörighetskravet kan du ansöka om att bli antagen utifrån reell kompetens. Du kan exempelvis har inhämtat kunskap från arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse eller andra studier som kan likställas med utbildningens behörighetskrav. Om du anser dig besitta rätt kompetens trots att du saknar formell behörighet gör du så här:

  1. Ansök till utbildningen och uppge att du vill beprövas med reell kompetens.
  2. Bifoga dokument eller tjänstgöringsintyg som påvisar och beskriver kompetensen.
  3. Vi kontaktar dig för en bedömning. Om vi bedömer att du är behörig är du med i antagningsprocessen som övriga sökande.

20-procentsregeln

Inom yrkeshögskolan får 20 procent av en utbildnings årsplatser bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Det innebär att du kan behörighetsförklaras trots att du saknar formell behörighet, förutsatt att vi och utbildningens ledningsgrupp bedömer att du kommer att klara av utbildningen. Vi rekommenderar att i första hand försöka uppfylla den formella behörigheter för att öka dina chanser att bli antagen.

  1. Ansök till utbildningen och uppge att du vill bli granskad enligt 20-procentsregeln.
  2. Bifoga underlag som motiverar varför du kommer att kunna genomföra utbildningen trots att du saknar ett eller flera behörighetskrav.
  3. Vi kontaktar dig för en bedömning. Om du behörighetsförklaras är du med i antagningsprocessen som övriga sökande.

Tillbaka till toppen