Mian Lodalen tillsammans med en lärare står på en scen framför skolans deltagare med en bildskärm och logotypen för Regnbågsveckan Västernorrland i bakgrunden.

Författarbesök av Mian Lodalen under Regnbågsveckan

2022-11-23 08:51

Regnbågsveckan 2022 är här och det är full aktivitet i hela Region Västernorrland. Örnsköldsviks folkhögskola har fått besök av författaren och krönikören Mian Lodalen som förläser på flera orter under veckan.

Hela skolans deltagare och personal fick under onsdagen lyssna till ett författarsamtal med Mian Lodalen i skolans aula. Mian är både författare, krönikör och känd HBTQI-profil som länge har kämpat för dessa frågor.

Mian har nyligen kommit ut med de två historiska romanerna "Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria" och "Lesbiska ligan: En sann kriminalhistoria" som båda handlar om förbjuden kärlek. Utifrån dessa historier, som är baserade på verkliga händelser i Sverige på 1910-talet respektive 1940-talet, berättade hon för oss om hur samhället såg på homosexualitet på den tiden, att det var straffbart och till och med sågs som en psykisk sjukdom. Mycket intressant och viktigt att se tillbaka på och lära av historien.

Föreläsningen avslutades med betoningen på att det än idag finns begränsningar kring att få älska den man vill. Tyvärr händer det fortfarande att människor tar sina egna liv på grund av den negativa synen på homosexualitet i flera delar av världen. Det visar på att det finns mycket kvar att göra kring dessa frågor.


Tillbaka till toppen