Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fallbeskrivning 1 – Injektion fragmin - utskrivning från sjukhus

Man som är änkeman sedan många år och bor ensam. Har nyligen flyttat till en modern tvårumslägenhet med hjälp av dottern som bor på orten.

Han hade en stroke för ett år sedan, är hyggligt rehabiliterad men har kvarstående försvagning på vä sida, lite långsamt tal och ängslighet men är fullt klar och redig.

Läser dagligen ortstidningen, som han i hela sitt yrkesliv har arbetat som journalist på, och följer nyheter i radio och TV. Läser mycket böcker och spelar kort med gamla vänner en gång i vecka.

Vill sällan gå ut eller bort. Går med rollator utomhus och mellan möbler i sin lägenhet.

Han har hemtjänst dagligen, för hjälp och påminnelse angående hygien, städning och mat. Han får duschhjälp en dag/vecka, då han också handlar med personalen.

Han tar läkemedel mot högt blodtryck och som distriktssköterskan kontrollerar regelbundet. Hon ser också till att han får sina läkemedel via Apodos.

För några dagar sedan fick han en djup ventrombos och har vårdats på sjukhus för denna och ska nu skrivas ut till hemmet med dagliga injektioner av fragmin.

Bedömning

Uppgifterna är normalt sett hälso- och sjukvårdsuppgifter men riskbedömningen som görs av läkaren på sjukhuset visar att han själv kan ta ansvaret för injektionen.

Redan på sjukhuset får han träna på att ge sig själv injektioner – trots att han är osäker.

Beslut fattas att distriktssköterskan ska ansluta hemma så att han får stöd i samband med hemkomsten från sjukhuset och att injektionerna fungerar som det ska från början.