Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Vårdpersonal håller i provrör

Antikroppsprovtagning för vård och omsorgspersonal med patientnära arbete

2020-08-31 13:58

Nu finns det möjlighet att göra antikroppsprovtagning via olika provtagningsteam för dig som jobbar i nära kontakt med patienter. Om du är kommunanställd som vård och omsorgspersonal eller tillhör en privat vårdgivare så kan du kontakta din chef för att beställa en provtagning.

Vem kan göra en antikroppsprovtagning?

Du ska jobba med patientnära arbete. Det innebär att du är i nära kontakt med patienter i ditt dagliga arbete. Om du har en stark misstanke att du har haft covid-19 och det har gått två veckor sedan du tillfrisknade så finns det möjlighet att göra en antikroppsprovtagning.

Så här går det till:

Du anmäler dig till din närmaste chef som sedan kontaktar provtagningsteamet för respektive ort och lägger en beställning. Det är möjligt att göra provtagningen på din arbetsplats om du föredrar.
När du har lämnat beställningen och chefen i sin tur har gjort en beställning via beställningsrutinen så kommer teamet att kontakta dig för en tid för provtagning.
Samma beställningsrutin gäller för vård och omsorgspersonal inom kommuner samt privata vårdgivare. Testet sker genom venprovtagning.

Särskilda provtagningsteam

Sundsvall och Fränsta provtagningsteam är i gång redan. Så snart det är möjligt kommer det även finnas provtagningsteam i Sollefteå samt i Örnsköldsvik. Härnösand kommer att starta upp senare i september.

Det är både undersköterskor och sjuksköterskor som bemannar de olika provtagningsteamen. Det finns en läkare som ordinerar provtagningen.

Antikroppsprovtagningarna kommer att pågå under hela hösten.

Läs mer om kontaktuppgifter för antikroppsprovtagning:

Antikroppstestning av vård och omsorgspersonal gällande covid Informationsblad.docx