Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Ny rekommendation om testning för covid-19 vid inresa i Sverige

2021-12-01 15:01

Från och med den 30 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla personer som reser in i Sverige från ett land utanför Norden ska testa sig för covid-19. Testningen ska göras med PCR-test så snart som möjligt efter inresan, helst samma dag.

Alla vuxna och barn från förskoleklassålder omfattas av rekommendationen. Uppmaningen gäller för såväl vaccinerade som ovaccinerade personer och även om man haft covid-19 de senaste sex månaderna. Även personer som lämnat ett negativt test före inresan, behöver testa sig igen efter ankomst till Sverige.

Bakgrunden till den utvidgade uppmaningen om testning är den snabba spridningen av en ny virusvariant av särskild betydelse som fått namnet omikron.

För personer som reser in i Sverige från sju länder i södra Afrika (Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mocambique, Namibia och Eswatini) gäller sedan 26 november särskilda rekommendationer om testning vid inresa och dag fem efter inresa samt hemkarantän i sju dagar oavsett förekomst av symtom.

För medarbetare inom vård och omsorg är det särskilt viktigt att följa testrekommendationerna och i förekommande fall uppmaningen att stanna hemma i sju dagar.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om rekommendationer för personer som reser in i Sverige:
Rekommendation till alla som reser in i Sverige att testa sig för covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Regional provtagningsindikation för covid-19:
Provtagningsindikation PCR-test för covid-19.pdf