Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Gruppbild läkare

Läkare utbildade i annat land

Du som har läkarutbildning från utlandet är välkommen att jobba inom Region Västernorrland. För att söka jobb som läkare hos oss måste du ha en svensk legitimation och goda kunskaper i svenska språket.

För dig som är utbildad inom EU/EES eller i Schweiz

Har du en läkarlegitimation utfärdad inom EU/EES eller Schweiz har du rätt till svensk legitimation utan krav på komplettering. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen och du hittar mer information om detta på deras webbplats.

Socialstyrelsen - Ansökan om läkarlegitimation

Språkkrav

För att vi ska kunna anställa dig som läkare behöver du kunskaper i svenska som motsvarar Svenska B2 på EU-nivå.

För dig som är utbildad utanför EU/EES

Socialstyrelsen gör en kompletteringsgranskning av varje enskild läkare och beslutar om villkoren för att få svensk legitimation. Mer information om detta hittar du på deras webbplats.

Socialstyrelsen - Ansökan om läkarlegitimation

Språkkrav

Det första steget i kompletteringsutbildningen är att klara språkkravet, kunskaper i svenska som motsvarar Svenska C1 på EU-nivå. Socialstyrelsen godtar fyra olika alternativ för att uppnå detta, se länken ovan.

Läkare med vidareutbildning

I samband med legitimationsansökan ska läkare med specialistbehörighet och minst fem års arbetslivserfarenhet göra provtjänstgöring under sex månader. Kontakt oss gärna om du är intresserad av att göra provtjänstgöring inom Region Västernorrland.

Läkare utan vidareutbildning

Innan legitimationsansökan måste läkare utan vidareutbildning bli godkänd på ett medicinskt kunskapsprov, TULE-provet, och sedan göra allmäntjänstgöring.

Information om AT i Region Västernorrland 

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta oss! Kontaktformulär hittar du under rubriken "Kontakta oss"