Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Gruppbild läkare

Läkare utbildade i annat land

Du som har läkarutbildning från utlandet är välkommen att jobba inom Region Västernorrland. För att söka jobb som läkare hos oss måste du ha en svensk legitimation och goda kunskaper i svenska språket.

För dig som är utbildad inom EU/EES eller i Schweiz

Har du en läkarlegitimation utfärdad inom EU/EES eller Schweiz har du rätt till svensk legitimation utan krav på komplettering. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen och du hittar mer information om detta på deras webbplats.

Socialstyrelsen - Ansökan om läkarlegitimation

Språkkrav

För att vi ska kunna anställa dig som läkare behöver du kunskaper i svenska som motsvarar Svenska C1 på EU-nivå. 

För dig som är utbildad utanför EU/EES

Socialstyrelsen gör en kompletteringsgranskning av varje enskild läkare och beslutar om villkoren för att få svensk legitimation. Mer information om detta hittar du på deras webbplats.

Socialstyrelsen - Ansökan om läkarlegitimation

Språkkrav
Det första steget i kompletteringsutbildningen är att klara språkkravet, kunskaper i svenska som motsvarar Svenska C1 på EU-nivå. Socialstyrelsen godtar fyra olika alternativ för att uppnå detta, se länken ovan. 

Kompletterande utbildning för läkare med avslutad utländsk utbildning
Är du läkare och har en utbildning från ett land utanför EU/EES-området eller Schweiz och har inte på annat sätt fått svensk läkarlegitimation eller behörighet att göra allmäntjänstgöring (AT)? Då kan du söka denna 2-åriga kompletterande utbildning som ger den kunskap och förmåga som krävs för läkaryrket i Sverige. Du läser på distans med undervisning via internet, vilket innebär att du kan bo kvar på din hemort under studietiden.

Umeå Universitet - kompletterande utbildning för läkare med avslutad utländsk utbildning

Läkare med specialistutbildning
I samband med legitimationsansökan ska läkare med specialistbehörighet och minst fem års arbetslivserfarenhet göra provtjänstgöring under sex månader. Kontakta oss gärna om du är intresserad av att göra provtjänstgöring inom Region Västernorrland.

Läkare utan specialistutbildning
Innan legitimationsansökan måste läkare utan specialistutbildning bli godkänd genom ett medicinskt kunskapsprov och sedan göra allmäntjänstgöring. Mer information hittar du på Socialstyrelsens webbplats, se även länk nedan.

Nytt kunskapsprov ersätter TULE-provet

Information om AT i Region Västernorrland


Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta oss! Kontaktformulär hittar du under rubriken "Kontakta oss".