Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Kramfors

Kramfors är en av Sveriges yngsta städer och centralort i kommunen som utgörs av älvlandskapet Ådalen, där förr sågverken låg tätt, och Höga kusten med sin kuperade terräng och dramatiska kustlinje. Förutom centralorten finns det i kommunen tätorter som Bollstabruk, Nyland, Lugnvik, Ullånger, Docksta och Nordingrå.

Kramfors bär på en stolt industrihistoria från det att skogsindustrin stod på sin höjdpunkt. I dag finns fortfarande ett av Sveriges största sågverk, SCAs sågverk i Bollstabruk, samt en av världens största tillverkare av brunt papper, Mondi Dynäs AB, kvar.

I kommunen finns också traditioner av jordbruk och vid kusten finns flera gamla fiskeläger bevarade som minner om svunna tider då havet var en viktig inkomstkälla för befolkningen.

Rik fritid

I Kramfors finns möjligheter till en mängd olika fritidsaktiviteter. Det finns skidbackar och skidspår för längdåkning, här finns tennisbanor, Dannero travbana och mycket mer. Sommartid arrangeras Höga kusten-maraton, vilket torde vara något av de tuffaste maratonlopp som ordnas i landet.

Kommunen erbjuder också ett brett kulturliv. Höga kusten-området har lockat en mängd konstnärer och speciellt sommartid finns otroligt många utställningar, gallerier och ateljéer att besöka. Konstnären Anders Åberg har byggt upp ett mindre samhälle, Mannaminne med museer, utställningslokaler, byggnader, restaurang och mycket mer, i Häggvik.

På Mannaminne arrangeras varje år en tradjazz-festival, vid det mäktiga Skulebergets fot ges varje sommar en musikfestival och det finns flera teaterföreningar i kommunen som sätter upp egna föreställningar samt en Riksteaterförening som köper in och arrangerar.

Kramfors kan också stoltsera med något så ovanligt som ett whiskeydestilleri, inrymt i Box gamla kraftverk i Bjärtrå.