Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

"Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb"

– Det finns så mycket att lära om hjärtat och vården av hjärtpatienter. Ju mer man lär sig som specialistsjuksköterska desto mer kan läkarna delegera och då blir jobbet än mer intressant och utvecklande. Det säger Agneta Ramén, flerfaldigt prisad hjärtsjuksköterska vid Sollefteå sjukhus, Region Västernorrland.

Sjuksköterska på Örnsköldsviks sjukhus(Fotograf: Sander Taats. På bilden: Ida Axelsson, sjuksköterska)

Agneta var färdig sjuksköterska 1985. 1993 till 2006 jobbade hon som biträdande avdelningschef vid en allvårdsavdelning med spetsfunktion för hjärt- och lungpatienter.

– Där väcktes intresset för hjärtat och vården av hjärtpatienter. Nu jobbar jag mycket med sekundärprevention och eftersom jag är ensam hjärtsjuksköterska här har jag ett mycket brett spann av patienter. Från att kontrollera blodvärden på de som haft en infarkt till att hjälpa de med hjärtpump som väntar på transplantation, säger Agneta Ramén.

Under karriären har Agneta uppmärksammats för sina insatser för hjärtpatienter av Swedheart, landets största kvalitetsregister, och Vårdförbundet.

– Att vi på vårt lilla sjukhus har en vård som uppmärksammas så känns väldigt bra. Jag vet hur mycket jobb jag lägger ner och att patienterna och deras anhöriga uppskattar det. Utmärkelserna ser jag som ett kvitto på att jag, och vi, jobbar på rätt sätt, säger Agneta.

Hjärtsjuksköterskor

Kollegan Ida Axelsson arbetar vid medicinavdelning 1/MAVA vid det större Örnsköldsviks sjukhus, tio mil från Sollefteå. Här vårdas huvudsakligen hjärtpatienter och människor med olika former av infektioner, men även nyupptäckta diabetiker, KOL-patienter och lungsjuka vårdas här. I det akuta spektrat finns ischemisk hjärtsjukdom och olika typer av arytmier och syncopéer, olika utredningar, mag- och tarmproblematik med mera. Ida har jobbat här i drygt fyra år, sedan examen från Karlstad universitet.

– Jobbet överträffar mina förväntningar. Under praktiken kände jag att jag ville specialisera mig inom medicin och hjärtsjukvården fascinerar mig. Det är ett detektivarbete som börjar när en patient kommer in, ett arbete jag märker att jag blir allt bättre på ju mer erfarenheter och utbildningar jag får, berättar Ida.

Utbildning

Sjuksköterskorna inom Region Västernorrland har rika möjligheter till fortbildning. Agneta Ramén har en fil. kand. inom kardiologi och siktar på en master. Ida Axelsson ska utbilda sig vid högskolan i samma ämne.

– Jag vill jobba kvar här och inom fältet. Jag går faktiskt till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Detta är en trygg arbetsplats där det händer mycket och människor är beroende av att man klarar att fatta rätt beslut snabbt. Samtidigt får vi mycket uppskattning och har bra sammanhållning. Jag kan ärligt talat inte tänka mig ett bättre jobb, avslutar Ida.