Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Bildkollage. Glenn Nordlund och handskbeklädda händer som förbereder vaccin.

100 000 vaccindoser har getts i Västernorrland – ”Vi har nått en milstolpe”

2021-05-03 08:51

I helgen gavs vaccindos nummer 100 000 mot covid-19 i Västernorrland. Detta skedde under lördagen i Sundsvall.

– Vi har nu nått en viktig milstolpe och vi är en god bit på väg att vaccinera alla västernorrlänningar mot covid-19. Totalt ska vi ge cirka 400 000 doser innan hela vaccinationsinsatsen är klar och att vi passerat 100 000 doser är ett mycket positivt besked. Fler än var tredje länsbo har nu fått minst en vaccindos, säger Glenn Nordlund (s), regionstyrelsens ordförande.

Över 80 procent av alla invånare i Västernorrland som är 65 år eller äldre har nu vaccinerats med minst en dos. Hur ser du på att regionen nu har nått det här nationella målet? 

– Det är regionens kunniga och engagerade personal; våra vaccinatörer, våra samordnare, transportörer, värdar och värdinnor och alla andra yrkesgrupper som tillsammans gjort det här möjligt. Samverkan med kommuner och med primärvården, med fastighetsägare och taxiföretag visar att det är när vi arbetar tillsammans som vi blir riktigt framgångsrika. Att vi nästan två veckor i förväg har nått målet att 80 procent av de allra äldsta har fått en första dos vaccin är något vi ska vara både stolta och glada över.

Vad är ditt budskap till invånare som ännu inte erbjudits möjligheten att boka en tid?

– Under våren och försommaren kommer fler grupper att kunna vaccineras, enligt den prioritering som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Jag vill uppmana alla att vaccinera sig när de har möjlighet precis som jag också väljer att göra. Vi kommer ha gott om vaccindoser enligt prognosen, så ju fler som bokar tid desto snabbare kan alla vaccineras och pandemin tryckas tillbaka.

Kan vi slappna av nu, när vaccinationsarbetet rullar på?

– Tyvärr inte. Vi har en allvarlig situation med en hög nivå på smittspridningen i länet som kräver att vi alla fortsätter följa alla rekommendationer, både de regionala och de nationella. Vi behöver fortsätta hålla i och hålla ut. Rekommendationerna gäller även om du fått din första eller till och med din andra dos vaccin. Vi behöver fortsätta vara rädda om varandra och göra allt vi kan för att minska belastningen på sjukvården.