Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

47 miljoner till digitalisering av primärvården

2018-06-08 16:38

Region Västernorrland, Mittuniversitetet och Premicare satsar nu 47 miljoner under tre år till digitalisering av primärvården i hela Västernorrland. Projektet ”Digga hälsocentralen” har fått grönt ljus sedan strukturfondpartnerskapet idag beviljat 21 miljoner kronor för att utveckla regionens arbete med digitalisering.

- Vi är väldigt glada över beskedet, och ser fram emot att tillsammans utveckla en mer tillgänglig primärvård säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör och Patrik Wreeby, vårdföretaget Premicare.

Digitaliseringen bidrar till ökad tillgänglighet i vården, ger mer delaktighet och högre kvalitet. Projektet Digga Hälsocentralen ska utveckla nya och befintliga digitala tjänster för att exempelvis kunna ge invånarna möjlighet till vård på distans och själv kunna boka sin tid via 1177.se. Tillgänglighet via digitala verktyg är lika relevant om du bor i staden som på landet och invånare överallt förväntar sig att kunna ha kontakt med vården digitalt.

Bättre arbetsmiljö och digital kompetens

Förutom ökad tillgänglighet för patienterna förväntas digitaliseringen bidra till förbättrad arbetsmiljö och ökad digital kompetens för personalen. Projektpiloter är hälsocentraler inom regionen, både offentliga och privata. För vissa delar av projektet kommer flera av hälsocentralerna att vara delaktiga medan mer specifika aktiviteter testas på några få.

Mittuniversitet bidrar bland annat med kompetensutveckling i digitalt arbetssätt och utveckling av digitala lösningar samt forskning med befolkningens upplevelse av digitalisering.

Klart med EU-pengar till primärvården

Strukturfondspartnerskapet Mellersta Norrland har idag den 8 juni beviljat 21 miljoner kronor för att utveckla regionens arbete med digitalisering inom vården. Samtidigt satsar Region Västernorrland, Mittuniversitet och Premicare 26 miljoner i projektet.
- Jag är oerhört glad över att vår ansökan är beviljad. Det är ett projekt som sätter Västernorrland i framkant och jag är stolt över samarbetet med både Mittuniversitetet och Premicare där vi kan dra nytta av varandras kompetenser, säger regionråd Erik Lövgren (S).

Vad händer nu?

Projektet planeras att starta första augusti 2018 och pågå till och med september 2021. Längs vägens gång är det viktigt att dra nytta av erfarenheter. Det gör vi med hjälp av en referensgrupp med nyckelpersoner både från norrlandstingen och nationellt som har värdefull kompetens och erfarenhet från exempelvis vård på distans och e-tjänster.