Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Vaccindoser covid-19
Vaccin covid-19

5 000 länsbor vaccinerade på en dag

2021-06-10 16:57

Vaccinationsrekord slås i länet, vaccinationsviljan är fortsatt hög och tidsbokningen för nästa åldersgrupp öppnades i veckan. Dessutom har appen MittVaccin satts i bruk.

Den här veckan slås vaccinationsrekord i länet. Totalt får omkring 20 000 personer i Västernorrland vaccin under veckan. Av dem får cirka 13 500 personer sin andra dos och är därmed färdigvaccinerade.

På tisdagen kom även besked från Folkhälsomyndigheten om att vaccinleveranserna för vecka 25 blir större än väntat. Regionen fattade därför ett snabbt beslut att öppna tidsbokningen för nästa åldersgrupp, 35 år och äldre.

Ny app för tidsbokning

På onsdagseftermiddagen släpptes 6 000 vaccinationstider för alla 35-plussare. Tiderna gäller vecka 24 och fler tider kommer att läggas ut löpande.

- Det är jätteroligt att se att vaccinationsviljan fortsatt är hög i Västernorrland och att de vaccinationstider som läggs ut snabbt blir uppbokade, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Under veckan har Region Västernorrland även infört ytterligare ett sätt att boka sin vaccinationstid, genom appen MittVaccin.

- Jag hoppas att denna nya möjlighet att boka tid upplevs som en förenkling av vaccinationsbokningen, säger Karin Sellgren.

Var tredje länsbo färdigvaccinerad

Det märks tydligt i statistiken att vaccinationsarbetet håller hög fart i Västernorrland. 

Enligt regionens egen statistik är det framförallt antalet färdigvaccinerade invånare som stiger snabbt just nu. De preliminära siffrorna visar att ungefär var tredje länsbo har fått båda sina vaccindoser.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik, som sträcker sig fram till slutet på förra veckan, var runt 23 procent av hela den svenska befolkningen fullvaccinerad, medan motsvarande siffra i Västernorrland då var drygt 28 procent.

Även vad gäller andelen invånare som fått sin första dos låg Västernorrland över riksgenomsnittet. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har Västernorrland fram till den 4 juni vaccinerat 52,1 procent av sina invånare med en dos.