Porträttfoto Sirpa Kuhanen
Sirpa Kuhanen har varit med som vaccinatör sedan arbetet med vaccinationerna startade.

500 000 givna vaccindoser – Sirpa har gett över 7 500

2022-02-03 09:43

Region Västernorrland har passerat en viktig milstolpe i vaccinationsarbetet – en halv miljon givna doser.

- Fantastiskt! Det här är verkligen ett kvitto på att vi har lyckats bra och hållit hög takt i arbetet med vaccinationerna mot covid-19, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Varit med sedan starten

Vaccindos nummer 500 000 gavs på Vaccinationsenhet Härnösand på onsdagen. Mottagaren förärades, förutom vaccinet, med en gul ballong.

Sirpa Kuhanen var en av vaccinatörerna som arbetade vid det speciella tillfället. Hon är också en av dem som varit med sedan det omfattande vaccinationsarbetet startade för drygt ett år sedan. Dessförinnan var Sirpa Kuhanen pensionerad sjuksköterska.

- Jag blev tillfrågad om att bli vaccinatör och tyckte det verkade vara ett intressant jobb. Och det har verkligen varit givande, framför allt eftersom de allra flesta är väldigt nöjda, säger hon.

Sirpa Kuhanen kommer att fortsätta som vaccinatör så länge det finns behov i regionen och hon hoppas att ännu fler invånare tar chansen att vaccinera sig mot covid-19.

- Det handlar ju om att undvika att bli sjuk och i värsta fall bli inlagd på sjukhus, men också om att skydda sin omgivning. Vi har goda resurser och det finns tider att boka både den här veckan och nästa, säger hon.

Goda resurser

Tillgången på vaccinationstider är just nu god på de flesta platser i länet. Vaccinationssamordnaren Karin Sellgren uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det, samt alla som tagit de första två doserna att även ta påfyllnadsdosen.

- Vi har förberett oss väl för att kunna möta en ökad efterfrågan på tider när tidsintervallet mellan andra och tredje vaccindosen nu har sänkts från fem månader till tre månader, säger hon.

Påfyllnadsdosen, alltså dos 3, ges till dem som fyllt 18 år. Till dem som är mellan 12 och 17 år erbjuds dos 1 och dos 2. Samtliga kan boka vaccinationstid via 1177.se eller vaccinera sig på någon av de drop in-öppna lokalerna i länet.


Tillbaka till toppen