Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Sjukhusdirektör Lena Carlsson och smittskyddsläkare Hans Boman

Många nya covidpatienter under helgen

2020-11-30 12:47

Region Västernorrland har nu närmare 70 inneliggande covidpatienter som vårdas på länets tre sjukhus. Det är en ökning med ett tjugotal sedan i fredags och den hittills högsta siffran sedan utbrottet startade i mars. Av dessa patienter behöver i nuläget två personer intensivvård.

Snabb ökning

– Det har ökat väldigt fort, men det är inte helt oväntat med tanke på att vi ännu inte nått toppen enligt Folkhälsomyndighetens prognos. Samtidigt är det bra att antalet IVA-vårdade patienter inte har ökat på samma sätt, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Öppnar covidavdelningar

På sjukhuset i Örnsköldsvik öppnades en särskild covidavdelning under förra veckan och på sjukhuset i Sundsvall öppnas en covidavdelning under måndagseftermiddagen.

- Vi följer våra planer för upptrappning och där ingår öppnande av särskilda avdelningar för covidpatienter när taket nåtts inom ordinarie vårdform, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör.

Hur skulle du beskriva läget?

- Jag skulle inte säga kritiskt, men vi har ett mycket ansträngt läge på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik med ett stort antal patienter. Det ställer naturligtvis höga krav på personalen. Vi har dock fått erfarenhet och kunskap från covidvården, som gör att vi är bättre förberedda nu, avslutar Lena Carlsson.