Länets bibliotek satsar på ökad digital inkludering genom All digital weeks

2022-03-24 15:27

Att vara digitalt delaktig blir mer och mer viktigt i vårt samhälle. Biblioteken i Västernorrland mobiliserar nu för ökad digital delaktighet och ordnar aktiviteter under samlingsnamnet All digital weeks.

All Digital Weeks är en årlig europeisk kampanj för ökad digital inkludering. Kampanjen pågår över hela Europa mellan 15 mars och 15 april.

- Samhällsutvecklingen drivs just nu mycket av digitaliseringen och frågorna kopplade till denna stora förändring är många. Det är till sist en demokratifråga där samhället behöver arbeta för att alla får vara med. Det finns ett stort behov av att främja den digitala delaktigheten och den här kampanjveckan är den del av det, säger Johanna Nord Ambrosson, bibliotekskonsulent, Region Västernorrland.

Många aktiviteter i Västernorrland

Många av arrangemangen under årets vecka går i litteraturens tecken. Härnösands bibliotek bjuder på en litterär helkväll med succéförfattare Tove Alsterdal som skrivit in Ångermanland i sina senaste deckare. Dessutom visar Erik Byström som är redaktör på det digitala författarlexikonet ALEX hur du blir litteraturexpert på nolltid. Detta evenemang livesänds på nätet och det möjliggör till exempel för Kramfors bibliotek att bjuda på samling kring sändningen även där. Bor du varken i närheten av Kramfors eller Härnösand går det att följa sändningen via Youtube också. Evenemanget teckenspråktolkas.

Örnsköldsviks bibliotek arrangerar en digital frågesport på temat norrländska författare och på Sundsvalls bibliotek kan man delta i en digital fika där vårens vuxenböcker presenteras. Dessutom startar Kramfors bibliotek upp sin bokcirkel på Discord för den som är 16–20 år.

Följer du biblioteken i sociala medier kommer du att kunna se en del av bibliotekens digitala utbud, som presenteras genom olika filmklipp under veckan.

Vill du veta mer om allt spännande och lärorikt som händer under All Digital Week? Kontakta ditt lokala bibliotek för att få reda på mer om vad som händer just där.

Region Västernorrland - All Digital Week Västernorrland


Tillbaka till toppen