Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
En person med uppkavlad tröjärm får en spruta av en person med handskar på sig.

Allergier och vaccination mot covid-19

2021-04-12 14:44

De allra flesta personer med allergier kan vaccineras utan risk för att få en svår allergisk reaktion. Efter vaccinationen övervakas alla i minst 15 minuter. Det görs för att vi tidigt ska upptäcka eventuella symtom som tyder på allergisk reaktion. I alla vaccinationslokaler finns beredskap med läkemedel för att ta hand om en svår allergisk reaktion.

Man har sett akuta allergiska reaktioner för alla vacciner som finns godkända mot covid-19. Den som tidigare haft en så svår allergisk reaktion att man behövt söka akut på sjukhus eller på hälso- eller vårdcentral kan ha ökad risk för en ny svår reaktion. Därför ska den som haft en sådan reaktion kontakta sin hälso- eller vårdcentral via 1177.se (e-tjänsterna) eller telefon innan man bokar sin vaccinationstid. Detta för att få en bedömning för hur man ska vaccineras på ett säkert sätt.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter. Reaktionerna kan vara till exempel:

  • andnöd
  • illamående och kräkningar
  • kraftig hjärtklappning
  • eller att du svimmar

Utökad övervakning på sjukhus

– Den som tidigare haft en svår allergisk reaktion ska vaccineras med utökad övervakning. Då sker vaccineringen på något av våra tre sjukhus i länet. Det går inte att själv välja att vaccineras med utökad övervakning utan en sjuksköterska eller läkare på din hälso- eller vårdcentral gör bedömningen om du kan vaccineras i vanlig lokal eller behöver remiss till sjukhus, säger Maria Alsén Lindström, ordförande i läkemedelskommittén.

Några vanliga frågor och svar

Jag har varit tvungen att söka vårdcentralen akut när det är mycket pollen - hur ska jag göra?

De allra flesta allergier påverkar inte hur du kan vaccineras, de flesta kan vaccineras på vanligt sätt. Den som har pollenallergi och astma kan vaccineras på vanlig vaccinationslokal liksom de flesta som har olika allergier mot mat. Om du känner dig osäker på om den reaktion du tidigare haft så ska du kontakta din hälso- eller vårdcentral för bedömning.

När jag låg på sjukhus på 80-talet fick jag läkemedel i dropp. Tungan och läpparna svällde, jag fick utslag över hela kroppen och svårt att andas. Det har aldrig hänt före eller efter men nu säger de att jag måste vänta med vaccinationen. Jag har aldrig reagerat på vanligt influensavaccin.

Har man haft en reaktion av det slag du beskriver, även om det bara är en enda gång och för länge sedan, finns en liten risk att man får det igen vid vaccination mot covid-19. Därför är det viktigt att du kontaktar din hälso- eller vårdcentral för bedömning hur du kan få vaccineras på ett säkert sätt.

Finns det något vaccin jag ska välja som är bättre för mig som allergiker?

Alla godkända vacciner skyddar mycket bra mot allvarlig sjukdom med covid-19 och alla vaccinerna har sällsynta rapporter med svår allergisk reaktion. Det går inte att välja vaccin.