Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Alveola Ämting blir första residenskonstnär i Grez-sur-Loing, Frankrike

2019-05-06 16:37

I år utlyste för första gången Region Västernorrland en residensvistelse i Frankrike. Konstnären Alveola Ämting har blivit utvald och kommer att vistas i konstnärskolonin Grez-sur-Loing under juni månad.

Regionens olika residensverksamheter står inskriven i Kulturplanen (2019–2022). Det nya Grez-sur-Loing-utbytet tillskapar nationella och internationella utbyten mellan regionens yrkesverksamma konstnärer och nationella/internationella konstnärer och konstarenor.

Härnösandskonstnären Alveola Ämting arbetar med ljud, text, installation och performance. I den konstnärliga processen utgår hon ofta från arkivhandlingar. Andras livsöden färgar av sig och bygger vidare på konstnärens mer direkta tankar, åsikter och upplevelser. Hon gestaltar ofta ett mörker, en oro, men så även en styrka. Under vistelsen i Grez-sur-Loing vill hon undersöka platsen och se vad som fanns på orten innan konstnärerna kom dit och vad som hände när de dök upp.

I Regionplanen (2019–2021) står att kulturutbudet ska öppna nya dörrar och stimulera till nya kulturupplevelser och eget skapande. Villkoren för kulturarbetare i Västernorrland ska vara goda och beredskapen för nya initiativ och idéer ska vara hög. Västernorrland ska vara en plats dit man söker sig som kulturarbetare, i den meningen ska regionen även erbjuda stöd och plattformar för fördjupning och högkvalitativ verksamhet.