Bilcollage med två bilder, porträttfoto Hans Boman och ett provrör med texten covid-19.

Andel positiva covidsvar kvar på hög nivå

2022-02-07 16:18

På grund av ändrade provtagningsrekommendationer analyserades bara drygt hälften så många prover förra veckan, än under vecka fyra. Preliminärt testades omkring 3 100 prover positivt för covid-19.

- Även om färre provtas ska du ska fortfarande stanna hemma om du är sjuk. Det betyder att du ska stanna hemma från arbete, skola, fritidsaktiviteter, middagar, fester och andra privata sammanhang om du har symtom som kan vara covid-19, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Kampen mot covid-19 fortsätter

På grund av den höga smittspridningen beslutade Folkhälsomyndigheterna tidigare att begränsa provtagningen ytterligare för att testresurserna ska prioriteras där de gör som mest nytta. Dessutom har regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutat att avskaffa de flesta restriktionerna från och med den 9 februari.

- Även om merparten av pandemirestriktionerna snart avskaffas fortsätter kampen mot covid-19. Vi har fortfarande stor smittspridning i samhället och den som inte är vaccinerad riskerar att bli allvarligt sjuk, säger Hans Boman.

Gott om lediga vaccinationstider

Preliminärt testades cirka 3 100 prover positivt för covid-19 under vecka 5, vilket motsvarar runt 43 procent av omkring 7 300 analyserade prover. Vecka 4 testades omkring 44 procent positivt.

- Den stora majoriteten i länet är vaccinerad och har därför ett bra skydd. Fortfarande är dock cirka 29 000 personer över 12 år i länet ovaccinerade. Jag uppmanar därför starkt att alla nu ser till att vaccinera sig. Vi har gott om lediga vaccinationstider och gott om vaccin, säger Hans Boman.

Under söndagen vårdades totalt 55 personer med, eller på grund av covid-19 på länets sjukhus, varav fyra på IVA.


Tillbaka till toppen