Bildcollage: Hans Boman och material för covidtest.

Antal positiva covidsvar når nya toppnivåer

2022-01-31 16:48

Under förra veckan testades preliminärt omkring 6 100 prov positivt för covid-19, vilket är en ökning med nära 2000 fall från veckan innan.

- Just nu är belastningen på samhället stor över hela länet, med många som är sjuka eller hemma i karantän. Förhoppningsvis når vi just nu den topp som Folkhälsomyndighetens prognoser tidigare har pekat på, men det får kommande veckor visa, säger Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Störst antal positiva svar bland 10 – 14 åringar

Preliminärt testades drygt 6 100 prover positivt för covid-19 under förra veckan, vilket motsvarar runt 44 procent av omkring 14 000 analyserade prover. Störst andel positiva svar inrapporteras fortfarande i åldersgruppen 10-14 åringar, som går från 500 positiva svar vecka 3 till närmare 900 under förra veckan.

- Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har gjort en utvärdering och rekommenderar vaccination från 12 år, eftersom det har en god skyddseffekt även i denna åldersgrupp. För att begränsa den stora smittspridningen är det även extra viktigt att hålla avstånd till varandra och tvätta händerna ofta, säger Hans Boman.

Under söndagen vårdades totalt 47 personer med, eller på grund av covid-19 på länets sjukhus, varav en på IVA.

Vissa grupper prioriteras för provtagning

Det är fortsatt ett högt tryck på provtagningen och svarstiderna kan därför variera över länet och i vissa fall vara något längre än normalt. På grund av den höga smittspridningen behöver testresurserna prioriteras där de gör som mest nytta.

- Vuxna personer med symtom som inte behöver vara fysiskt på plats på sitt arbete ska inte testa sig utan stanna hemma i karantän, däremot uppmanas skolelever från 6 år och uppåt fortfarande att ta PCR-prov vid misstänkt covidinfektion, säger Hans Boman.

Läs mer om provtagning:

Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden


Tillbaka till toppen